Encyklopedie výživy - Neplnohodnotné bílkoviny
Bílkoviny patří mezi základní živiny. Jsou tvořeny aminokyselinami, jejichž složení určuje kvalitu bílkovin. Existuje osm tzv. esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí vyrobit a musí být přijímány potravou. Podle zastoupení jednotlivých esenciálních aminokyselin a jejich vzájemného poměru dělíme bílkoviny na plnohodnotné a neplnohodnotné. Neplnohodnotné bílkoviny obsahují některé esenciální aminokyseliny v nedostatečném množství. Mezi neplnohodnotné bílkoviny řadíme rostlinné zdroje bílkovin jako luštěniny a obiloviny.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Bílkoviny, Aminokyseliny , Esenciální aminokyseliny , Plnohodnotné bílkoviny, Bílkoviny kravského mléka |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |