Encyklopedie výživy - Bílkoviny kravského mléka
Kravské mléko obsahuje přibližně 3,5 % bílkovin. Ty se dělí na dvě skupiny – kasein a syrovátkové bílkoviny. Kasein je hlavní bílkovina kravského mléka, tvoří v něm asi 80 % mléčných bílkovin. Mezi hlavní syrovátkové bílkoviny řadíme α-laktalbumin a β-laktoglobulin. Syrovátkové bílkoviny vykazují řadu příznivých účinků na lidský organismus. Jsou výborným zdrojem esenciálních aminokyselin, mají prokázané antivirové a antibakteriální vlastnosti. Na druhou stranu se uvádí, že až 8 % kojenců má alergii na některé bílkoviny kravského mléka. S věkem dítěte alergie na bílkoviny kravského mléka ustupuje. V dospělosti se alergie na bílkoviny kravského mléka objevuje přibližně u 0,2 % populace.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Potravinová alergie, Alergie na bílkovinu kravského mléka, Bílkoviny, Aminokyseliny , Esenciální aminokyseliny , Plnohodnotné bílkoviny, Neplnohodnotné bílkoviny |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |