Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Polysacharidy

Polysacharidy představují nejširší skupinu sacharidů složenou z více než deseti cukerných jednotek. Z hlediska zpracování těchto látek v lidském organismu se polysacharidy dělí na stravitelné a nestravitelné. Hlavním zástupcem stravitelných polysacharidů je v rostlinných zdrojích škrob a v živočišných se jedná o glykogen. Mezi nestravitelné polysacharidy se řadí celulóza, pektin, inulin a představují hlavní složku vlákniny. Polysacharidy nejsou nositelé sladké chuti, přesto fungují jako zdroj energie a vyskytují se přirozeně v potravinách rostlinného původu (obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce apod.). Při tvorbě jídelníčku by z celé skupiny sacharidů měl být kladen důraz převážně na zdroje polysacharidů.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Sacharidy, Škrob, Celulóza, Pektin, Inulin, Vláknina , Energie, Cereálie
Aktualizováno: 16.9.2013
-BRU-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi