Encyklopedie výživy - Vitamin D
Pod pojmem vitamin D se rozumí skupina steroidních látek, které se nazývají kalciferoly. Nejvýznamnější formy jsou vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol). Vitamin D2 se nachází v potravinách rostlinného původu, zdrojem vitaminu D3 jsou potraviny živočišného původu (ryby, játra, vaječný žloutek, mléko, máslo). Vitamin D3 si tělo umí samo vytvořit v kůži díky vlivu slunečního záření. Denně bychom měli být vystaveni slunci alespoň 20 minut, aby byla produkce vitaminu D dostatečná. Nedostatek vitaminu D se projevuje řídnutím kostí a může mít vliv na zvýšený výskyt některých nádorových onemocnění. Důležitý je také pro správnou funkci imunitního systému.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Kyselina listová, Vitamin B12, Vitamin C |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |