Encyklopedie výživy - Karotenoidy
Karotenoidy jsou skupinou přirozených barviv, které se v malých množstvích vyskytují jak v rostlinných tak živočišných organismech. Nejdůležitějším zdrojem pro člověka je zelenina a ovoce, které je karotenoidy zabarveno do zelena, žluta, oranžova, červena, fialova až hněda. V dnešní době je známo více než 600 těchto látek. Přestože jsou známé velmi dlouho, stále se objevují jejich další nové vlastnosti. Karotenoidy působí jako antioxidanty, což znamená, že chrání lidské tělo před působením volných radikálů. Poslední výzkumy ukazují, že mohou snižovat riziko určitých typů rakoviny, poskytovat ochranu před chorobami srdce a celkově zlepšovat imunitu. Mezi zástupce karotenoidů patří α-karoten, β-karoten, lykopen, lutein, zeaxantin a kryptoxantin.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Antioxidanty |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |