Encyklopedie výživy - Strumigeny
Strumigeny (goitrogeny) patří mezi skupinu antinutričních látek, což jsou látky, které snižují využitelnost živin v lidském těle. Strumigeny brání štítné žláze v hromadění a využití jódu. Následkem bývá vznik strumy, tedy zvětšení štítné žlázy. Mezi nejběžnější zdroje strumigenů patří zelí, kedlubny, růžičková kapusta, květák, sója a další. Běžná smíšená strava s obsahem výše zmíněných potravin člověka nijak neohrozí. Problém může nastat pouze v případě jednostranné diety. Během tepelné úpravy se strumigenní potenciál snižuje. Osoby, které trpí onemocněním štítné žlázy a užívají hormony štítné žlázy, by neměly potraviny s obsahem strumigenů konzumovat ve velkém množství.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Jód |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |