Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Datum minimální trvanlivosti

Datum minimální trvanlivosti je datum, které se povinně uvádí na všech potravinách, které se rychle nekazí (např. oplatky, těstoviny,…). Uvádí se slovy: „Minimální trvanlivost do…“, případně: „Minimální trvanlivost do konce…“. Vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.

Toto datum se nemusí uvádět na některých ve vyhlášce vyjmenovaných potravinářských výrobcích jako na lihovinách, vínech, čerstvém ovoci, zelenině a bramborách, čerstvém pečivu. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu pouze v případě, pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé zřetelně označeny a umístěny odděleně. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťovou a výživovou kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

Oblast:Potraviny
Příbuzné: Datum použitelnosti, Označování potravin
Aktualizováno: 16.9.2013
-SNO-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi