Encyklopedie výživy - Entomofágie
Entomofágie, nebo také pojídání hmyzu, je již dlouho známá praktika. Hmyz byl konzumován lidmi již na samém počátku naší existence. V Řecku a Římě kolem 4. století př. n. l. byl hmyz vyhledáván jako náhražka masa pro chudé obyvatelstvo. Nekonzumovali ho ale jen chudí. Bohatí si pochutnávali například na cikádách. Postupem času ovšem z jídelníčků v Evropě vymizel a to hlavně po stěhování obyvatelstva do měst. Stále se však konzumuje v Jižní Americe, Africe a Asii. Je velmi dobrým zdrojem bílkovin. Nelze ovšem konzumovat jakýkoliv hmyz. Většinou je zapotřebí jej před konzumací upravit. V Evropě není dosud uznanou potravinou a jeho prodej je povolen pouze jako krmivo pro zvířata.
Oblast: | Výživa |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |