Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Celulóza

Celulóza je nejrozšířenější organickou látkou v přírodě, patřící do skupiny polysacharidů. Její nevětvené řetězce jsou složeny pouze z glukózových jednotek a tvoří stěnu rostlinných buněk. Vlákna bavlníku představují téměř čistou celulózu, zatímco technická celulóza se získává ze dřeva. Celulóza je nerozpustná ve vodě a pro člověka a většinu živočichů nestravitelná, protože nemají příslušné štěpící enzymy. Přestože z ní tělo nezískává energii, ani jiné látky, měla by být celulóza součástí vyváženého jídelníčku (jako vláknina). Čistá celulóza se uplatňuje ve zdravotnictví jako obvazová vata, dále je používána v textilním a papírenském průmyslu.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Sacharidy, Glukóza, Polysacharidy, Vláknina , Beta-glukany, Energie
Aktualizováno: 16.9.2013
-BRU-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi