Encyklopedie výživy - Zubní kaz
Zubní kaz je onemocnění poškozující tkáň zubu. Příčin vedoucích ke vzniku kazu je více. Většinou se jedná o kombinaci špatné ústní hygieny s nevhodným stravováním. Bakterie nacházející se v dutině ústní mají schopnost tvořit plak na povrchu zubu a rozkládat jednoduché sacharidy přijaté potravou za vzniku kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Tím vzniká prvotní poškození. Pokud se poškození nepodaří odstranit, kaz proniká hlouběji a zub se stává citlivým a bolestivým.
Jako přirozená ochrana proti bakteriím fungují sliny. Pokud je však v dutině ústní bakterií mnoho a strava obsahuje velké množství sacharidů, sliny na boj proti bakteriím nestačí. Prevence zubního kazu spočívá především v důsledném odstraňování zubního plaku pravidelným čištěním zubů. Vhodné je také omezit konzumaci sladkostí a slazených nápojů. Význam v prevenci mají i fluoridy, které posilují zubní sklovinu. Důležitá je návštěva zubního lékaře alespoň jednou za půl roku.
Oblast: | Onemocnění související s výživou |
Příbuzné: | Sacharidy |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |