Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Anémie

Anémie neboli chudokrevnost je onemocněním krve, konkrétně červených krvinek. Jedná se o stav, kdy je v krvi snížená hladina hemoglobinu (krevní barvivo, na které se váže kyslík) a současně je snížený počet červených krvinek. Důsledkem je snížená schopnost krve dodávat tkáním kyslík. Příčinou anémie je porucha tvorby červených krvinek, nebo jejich zvýšený zánik. Ve většině případů má anémie pozvolný nástup. Mohou se objevovat příznaky jako bledost, spavost, snížená výkonnost nebo dušnost při námaze. Existuje několik typů anémie, mezi nejrozšířenější patří sideropenická anémie (z nedostatku železa) a perniciózní anémie (z nedostatku vitaminu B12).

Oblast:Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Vitamin B12, Železo
Aktualizováno: 16.09.2013
-SNO-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi