Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Listerióza

Listerióza je onemocnění způsobené bakteriemi druhu Listeria monocytogenes. Potraviny rizikové z hlediska přenosu listeriózy jsou především ty, které jsou skladované v chladírenských podmínkách a jsou konzumovány bez finální úpravy. Příkladem mohou být měkké sýry, majonézové saláty, nakládané maso a další. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá různě dlouhá - může se jednat o týdny až měsíce. Nejohroženější jsou především novorozenci, děti, těhotné ženy, starší lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem.

U osob s normálním imunitním systémem se nemoc obvykle projevuje horečkou, zvracením a průjmy. Oproti tomu u osob s oslabeným imunitním systémem nemoc postihuje zejména nervovou tkáň a objevují se příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. U těhotných matek je častým projevem spontánní potrat nebo porod mrtvého dítěte. Prevence listeriózy je založena na důsledném dodržování hygienických zásad.

Oblast:Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami
Aktualizováno: 16.9.2013
-SNO-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi