Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Toxoplazmóza

Původcem onemocnění je parazitický prvok Toxoplasma gondii. Hlavním zdrojem infekce je pro člověka konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně opracovaného masa, a to především masa vepřového. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá v průměru 5-18 dní. Onemocnění probíhá u většiny lidí bez závažnějších příznaků, případně v lehké formě, kdy se objevují horečky, svalové bolesti, bolesti hlavy a nechutenství. Infekce je však nebezpečná zejména pro plody těhotných matek, kdy může docházet k potratům či předčasným porodům. Osoby s oslabeným imunitním systémem jsou ohroženy zánětem mozku a zápalem plic. Prevence toxoplazmózy spočívá především v důkladném tepelném zpracování masa.

Oblast:Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Kampylobakterióza, Listerióza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami
Aktualizováno: 16.9.2013
-SNO-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi