Encyklopedie výživy - Botulismus
Botulismus je vzácné, avšak velmi závažné onemocnění vyvolané konzumací potraviny obsahující tzv. botulotoxin (nejúčinnější bakteriální jed, někdy též zvaný klobásový jed), který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Největší riziko představují konzervované, podomácku vyrobené potraviny. Nejčastěji se jedná o masové, zeleninové a ovocné konzervy.
Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci závisí na množství požitého toxinu a pohybuje se v rozmezí asi 5 hodin až 5 dnů. Nejprve se objevují příznaky v podobě malátnosti, bolesti břicha a zvracení. Následují typické příznaky související s postižením nervového systému, jako potíže s polykáním, sucho v ústech, dvojité vidění, poruchy dýchání. Účinnou léčbou je podání specifického antiséra. Neléčené onemocnění může končit smrtí. Prevence spočívá v důsledném dodržování technologických a hygienických zásad přípravy pokrmů.
Oblast: | Onemocnění související s výživou |
Příbuzné: | Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |