Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Stafylokoková enterotoxikóza

Příčinou vzniku stafylokokové enterotoxikózy je konzumace potraviny obsahující stafylokokový enterotoxin, který vytváří bakterie Staphylococcus aureus. Stafylokok se vyskytuje zcela běžně v našem okolí. Více než 50 % zdravých osob je nositeli stafylokoka na kůži, sídlí v naší dutině nosní i ústní. Bohatým zdrojem stafylokoků jsou kožní ranky a oděrky. Na jeho přenosu se významně podílí člověk, u kterého se vyskytují hnisavé procesy na kůži nebo záněty horních cest dýchacích, a který přichází do styku s potravinami.

Seznam rizikových potravin je velmi obsáhlý. Najdeme v něm maso a masné výrobky, těstoviny, pudinky, cukrářské výrobky, saláty a řadu dalších. K onemocnění dojde v případě konzumace potraviny, kde se bakterie pomnožily a vyprodukovaly značné množství toxinu. Příznaky onemocnění jsou především nevolnosti, zvracení a silné břišní křeče. Tyto projevy se objevují krátce po konzumaci kontaminované potraviny, většinou za 2-3 hodiny. Onemocnění obvykle samo odeznívá po 2-3 dnech. Prevencí je dodržování hygienických zásad. 

Oblast:Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami
Aktualizováno: 16.9.2013
-SNO-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi