Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Břišní tyfus

Původcem tohoto onemocnění je bakterie Salmonella Typhi. Člověk se nakazí potravinou nebo nápojem, které byly kontaminovány prostřednictvím infikované osoby. Ta vylučuje bakterii ve výkalech. Onemocnění je nejvíce rozšířené v krajinách s teplým klimatem, kde bývá nízký hygienický standard. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 7-14 dní. Mezi typické projevy břišního tyfu patří vysoká horečka (39-40 °C), malátnost, břišní křeče a bolesti hlavy. Léčba spočívá v podávání antibiotik. Jako prevenci vzniku onemocnění je nutné dodržovat základní hygienická pravidla, zejména striktní dodržování osobní hygieny. Turisté cestující do rizikových krajin by měli pít pouze balenou nebo převařenou vodu a neměli by používat ani kostky ledu z místní vody do nápojů.

Oblast:Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami
Aktualizováno: 16.9.2013
-SNO-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi