Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Pektin

Pektin se řadí do skupiny polysacharidů a tvoří rozpustnou část vlákniny. Vyskytuje se v rostlinných pletivech. Nejvíce pektinu mají rajčata, mrkev, jablka, citrusové plody, angrešt a rybíz, oproti tomu málo pektinů obsahují třešně, ananas nebo kiwi. Jejich význam spočívá při zrání ovoce (měknutí plodů). Čím je ovoce zralejší, tím obsahuje méně pektinu. Ve střevě je pektin částečně zpracován přítomnou mikroflórou. Pro tělo je pektin významný hlavně svou schopností vázat toxické kovové ionty ze střevního obsahu. V průmyslu je pektin používaný jako želírovací prostředek pro cukrářskou výrobu (tvorba želatin, bonbonů), jako zahušťovadlo a při zavařování (marmelády a džemy). Čím více pektinu je při výrobě džemů a marmelády dodáno, tím lépe daný výrobek zhoustne.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Vláknina , Ovocné pomazánky, Marmeláda, Džem
Aktualizováno: 16.09.2013
-BRU-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi