Encyklopedie výživy - Káva
Káva je označení pro teplý nápoj i surovinu, ze které se nápoj vyrábí. Obsahuje kofein, který u lidí dočasně potlačuje únavu a má povzbuzující účinky. Účinek kofeinu má rychlý nástup, ale také rychle přestává působit. Průměrný obsah kofeinu v jednom šálku kávy je 80 mg, ale jeho množství je závislé na způsobu přípravy (např. teplotě vody). Kromě kofeinu obsahuje káva flavonoidy, které působí jako antioxidanty, tedy chrání organismus před působením volných radikálů. Pití kávy má většinou mírné dehydratační účinky, ale tento fakt nebyl dosud spolehlivě vědecky dokázán. Konzumace kávy má za následek zrychlení srdeční činnosti, zvýšení krevního tlaku a zvýšení kyselosti žaludku.
Oblast: | Potraviny |
Příbuzné: | Antioxidanty, Flavonoidy, Nápoje , Energetické nápoje, Čaj |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |