Encyklopedie výživy - Karnitin
Název karnitin pochází z latinského slova carnis, což znamená maso. V něm byl karnitin objeven na začátku 20. století. Jedná se o látku, která se nachází v různých tkáních těla, zejména ve svalech. Na jeho tvorbu jsou potřeba aminokyseliny – lysin a methionin. Přímo v lidském těle se tvoří asi 25 % z celkového množství karnitinu, zbytek pochází z potravy. Největším zdrojem je červené maso a mléčné výrobky. Hlavní funkce karnitinu je přenos mastných kyselin do buněčných struktur zvaných mitochondrie, kde jsou tyto mastné kyseliny zpracovány. Karnitin je častou složkou doplňků stravy, určených ke zvýšení energie, snížení cholesterolu nebo snižování hmotnosti.
Oblast: | Potraviny |
Příbuzné: | Cholesterol, Aminokyseliny , Doplněk stravy, Kreatin |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |