Encyklopedie výživy - Carpaccio
Tento pokrm pochází z Itálie, a to konkrétně z Benátek. Vznikl jako pokrm pro komtesu, která požadovala jídlo ze syrového masa. Jeho příprava je naprosto jednoduchá, jelikož se jedná pouze o tenoučké plátky masa s omáčkou. Původně se používalo syrové maso z hovězí svíčkové, postupem času se ale na tento způsob začaly upravovat různé druhy masa, a to především mořské ryby jako je losos a tuňák. Začalo se používat i maso marinované. Možnou podobou je vegetariánské carpaccio ze zeleniny nakrájené na velmi tenké plátky. Omáčky se také postupem času měnily. Původní omáčka byla vytvořena z majonézy, smetany, citrónové šťávy, worcester omáčky, soli a pepře. V dnešní době se používá místo majonézy především olivový olej.
Oblast: | Potraviny |
Příbuzné: | Ratatouille, Hummus, Falafel, Eintopf, Gaspachio, Fondue, Raclette, Musaka, Ramen, Enchiladas, Sushi, Paella |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-SNO- |