Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Beta-glukany

Termín beta-glukany označuje každou chemickou látku složenou z glukózových jednotek (monosacharidů) spojených beta-vazbami. Nejčastějším zástupcem je celulóza. Beta-glukany jsou součástí rozpustné vlákniny v potravě. Vyskytují se v rostlinných pletivech, v obalech obilných zrn (zejména v ječmenu), v buněčných stěnách pekařských kvasinek, v plísních, houbách či bakteriích. Potraviny s vyšším obsahem beta-glukanů vykazují preventivní účinky na vznik některých onemocnění, zvyšují pocit sytosti a pomáhají tak při boji se zvýšenou tělesnou hmotností.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Glukóza, Celulóza, Vláknina
Aktualizováno: 16.9.2013
-BRU-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi