Encyklopedie výživy - Antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, které svou aktivitou chrání lidské tělo před působením volných radikálů. Volné radikály vznikají jako odpadní látky při metabolismu jednotlivých živin. Jejich agresivní oxidační působení narušuje strukturu a funkci buněk, čímž dochází ke stárnutí organismu a vzniku některých onemocnění (onemocnění srdce a cév, porucha imunity či některá nádorová onemocnění). Mezi nejvýznamnější antioxidanty patří rostlinná barviva (isoflavony, karotenoidy – lykopen, lutein), vitamin C, vitamin E, některé minerální látky (selen, zinek, měď) a další. Boj s volnými radikály lze podpořit dostatečným příjmem antioxidantů v potravě. Nejvýznamnějšími zdroji antioxidantů jsou ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, ořechy, semínka a bylinky.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Sulforafan, Lykopen, Beta-karoten, Vitamin E, Vitamin C, Zinek, Selen, Kyselina fytová, Resveratrol, Čokoláda, Flavonoidy, Karotenoidy, Lecitin , Zeaxantin, Lutein, Koenzym Q10, Čaj |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-BRU- |