Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Lykopen

Lykopen je chemická látka patřící do skupiny karotenoidů. Jedná se o přírodní barvivo, které svým zdrojům dodává červený odstín. Mezi hlavní zdroje lykopenu patří rajčata. Lykopen je obsažen převážně ve slupkách, proto je vhodné konzumovat neloupaná rajčata. Dostupnost a využitelnost lykopenu v lidském organismu zvyšuje tepelná úprava a přítomnost tuků. Lze tedy doporučit konzumaci neloupaných, na oleji tepelně upravených rajčat, případně vařených spolu s jinou potravinou obsahující tuky. Význam lykopenu spočívá v jeho antioxidačních vlastnostech – chrání buňky před působením volných radikálů a může tak snižovat riziko vzniku některých chorob.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Antioxidanty
Aktualizováno: 16.9.2013
-BRU-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi