Encyklopedie výživy - Potravinová pyramida
Potravinová pyramida znázorňuje a vysvětluje obecná výživová doporučení. Vytvořený tvar trojúhelníku je rozdělen na čtyři patra, do kterých jsou umístěny jednotlivé potravinové skupiny. Základnu pyramidy a našeho jídelníčku tvoří obiloviny. Druhé patro patří ovoci a zelenině. O třetí patro se dělí zdroje bílkovin – mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, vejce a luštěniny. Na vrcholu jsou umístěny sůl, cukr a tuk. Každá potravina je vztažena na jednu porci. Velikost této porce je popsána v legendě potravinové pyramidy. Obecně platí, že nejvíce by se měly ve stravě vyskytovat potraviny ze spodní části pyramidy, zatímco z jejího vrcholu bychom měli uždibovat co nejméně.
Oblast: | Výživa |
Příbuzné: | Cereálie, Sůl, Živiny, Bílkoviny |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-BRU- |