Encyklopedie výživy - Lepek
Lepek neboli gluten je směs bílkovin obsažených v povrchové části některých obilných zrn. Lepek se vyskytuje v pšenici, ječmeni, žitu a ve všech výrobcích z nich vyrobených (pečivo, cukrářské výrobky, knedlíky, těstoviny, kaše apod). Za rozporuplnou plodinu se v souvislosti s lepkem a celiakií považuje oves. Některá doporučení oves při bezlepkové dietě vylučují, jiné ne. Hlavní je vždy individuální stav a snášenlivost dotyčného. U některých osob může být lepek příčinou vzniku autoimunitního onemocnění zvaného celiakie. V takovém případě je jedinou možnou léčbou lepek ze stravy zcela vyloučit a celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu.
Oblast: | Onemocnění související s výživou |
Příbuzné: | Celiakie, Bezlepková dieta, Alergie na lepek |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-BRU- |