Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Potravinová alergie

Potravinová alergie označuje nežádoucí reakce organismu (imunitního systému) na přijaté potraviny. Ze všech alergických onemocnění je právě alergie na potraviny tou nejsložitější, jelikož potravina obsahuje spoustu látek, které by mohly vyvolat problém. Hledání příčin potravinové alergie mnohdy představuje vyloženě detektivní práci. Léčba spočívá ve vyloučení problematické látky ze stravy a případném tlumení projevů alergie. Příznaky alergie na potraviny lze dělit na potíže v trávicím traktu (od otoků a svědění dutiny ústní, přes žaludeční nevolnost, až průjem a další střevní potíže), na problémy mimo trávicí trakt (ekzémy a potíže v dýchacím systému), až na celkovou anafylaktickou reakci, což je akutní, život ohrožující stav. Nejčastějšími alergeny v potravinách jsou ořechy, vejce, ryby a mořské plody, mléko, celer a citrusové plody.

Oblast:Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Alergie na lepek, Alergie na bílkovinu kravského mléka
Aktualizováno: 16.9.2013
-BRU-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi