Encyklopedie výživy - Amarant
Amarant, zvaný laskavec, je jednou z nejstarších plodin používaných kmeny Inků a Aztéků. Amarant patří do skupiny pseudocereálií (nepravých obilovin) a je přirozeně bezlepkový. Listy amarantu mohou být použity do salátů nebo upraveny podobně jako špenát. Vysoká nutriční hodnota semen amarantu je významná z hlediska složení bílkovin (blíží se plnohodnotným živočišným bílkovinám), čemuž by měli svou pozornost věnovat především vegetariáni. Semena jsou výborným zdrojem vitaminů (vitaminy skupiny B, E) a minerálních látek (vápník, hořčík, draslík, železo). Významnou látkou v amarantu je i skvalen, který brání nadbytečné tvorbě cholesterolu v organismu a chrání organismus před působením volných radikálů (antioxidační aktivita).
Oblast: | Potraviny |
Příbuzné: | Antioxidanty, Celiakie, Bezlepková dieta, Pseudocereálie, Vegetariánství, Vitamin E, Vitaminy skupiny B, Minerální látky, Vápník, Železo, Hořčík, Draslík, Plnohodnotné bílkoviny |
Aktualizováno: | 16.9.2013 |
-BRU- |