Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Sacharidy

Pojem sacharidy dnes plně nahrazuje již zastaralé termíny jako uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty či glycidy. Jedná se o velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek v molekule dělíme sacharidy na monosacharidy (jedna cukerná jednotka), oligosacharidy (dvě až deset jednotek) a polysacharidy (více než 10 cukerných jednotek). Zelené rostliny si sacharidy dokáží vytvořit procesem zvaným fotosyntéza, ostatní organismy jsou závislé na příjmu sacharidů potravou.

Sacharidy představují jednu z hlavních živin a pro správné fungování lidského těla jsou nepostradatelné. Hlavní roli hrají sacharidy při dodávce energie na fungování všech pochodů v lidském těle, mozek a svaly jsou na nich dokonce plně závislé. Konkrétně jeden gram sacharidů dodá 17 kJ (4 kcal). Dále se sacharidy objevují jako stavební struktury v tkáních a orgánech nebo zajišťují správnou funkci střev.

Oblast:Výživa
Příbuzné: Monosacharidy, Glukóza, Fruktóza, Disacharidy, Oligosacharidy, Sacharóza, Laktóza, Maltóza, Polyoly, Polysacharidy, Škrob, Celulóza, Pektin, Inulin, Vláknina , Beta-glukany, Glykemický index, Glykemická nálož, Energie, Joule, Kilokalorie
Aktualizováno: 16.9.2013
-BRU-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi