Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Xylitol

Xylitol neboli dřevný či březový cukr patří do skupiny polyolů (alkoholických cukrů). Jako náhradní sladidlo nese označení E 967. Vyrábí se převážně v Číně z břízy, malin, švestek a kukuřice. Xylitol dodává přibližně o 40 % méně energie než cukr, ale jeho sladivost je s cukrem srovnatelná. Nejčastěji se přidává do cukrovinek a žvýkaček. Xylitol je dnes asi nejznámější svým působením proti vzniku zubního kazu, protože ničí škodlivé mikroorganismy a snižuje zubní plak. Tento efekt se ale projevuje i u jiných, žádoucích mikroorganismů, proto například není možné xylitol využívat při výrobě chleba (potřebné kvasinky by byly zlikvidovány). Při vysokých dávkách může xylitol působit projímavě, ale toxické účinky u lidí nebyly zaznamenány.

Oblast:Potraviny
Příbuzné: Sacharóza, Polyoly, Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Zubní kaz
Aktualizováno: 16.9.2013
-BRU-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi