Encyklopedie výživy - Sukralóza
Sukralóza patří do skupiny syntetických náhradních sladidel. Na obalech potravin se schovává pod kódem E 955. Sukralóza se vyrábí ze sacharózy (bílý cukr) úpravou chemické struktury, čímž je zvýšena sladivost 500-600x. Oproti některým jiným sladidlům je sukralóza tepelně stabilní a lze ji využít i do potravin s dlouhou trvanlivostí. Nalezneme ji v cukrovinkách, nealkoholických nápojích a snídaňových tyčinkách.
Na trhu se objevuje samostatně, nebo jako součást směsi náhradních sladidel. Její granulovaná forma se podobá běžnému cukru, což umožňuje její využití v recepturách (šálek cukru lze nahradit šálkem sukralózy). Pokud je do receptu potřeba více jak jeden šálek cukru, samotná sukralóza by už nestačila (nebyly by aktivovány žádoucí procesy jako růst a práce kvasinek, zhnědnutí či zvětšení objemu výrobku). Z tohoto důvodu existuje směs sukralózy s cukrem v poměru 1:1.
Oblast: | Potraviny |
Příbuzné: | Sacharóza, Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sacharin |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-BRU- |