Encyklopedie výživy - Ateroskleróza
Ateroskleróza je degenerativní postižení cévní stěny. Jedná se o dlouhodobý proces, který může začít již v dětství. Ve stěnách tepen dochází k ukládání tukových a jiných látek, vnitřní prostor tepny se tak zužuje a tepna ztrácí svou pružnost. Důsledkem je špatný průtok krve postiženými úseky a nedostatečné prokrvení orgánu, ke kterému daná céva míří. Nejčastěji postiženými orgány jsou srdce, mozek a dolní končetiny. Pokud degenerativní změny již postižené tepny pokračují dále, může dojít až k jejímu úplnému ucpání se všemi důsledky nedostatečného krevního zásobení (nejznámější jsou srdeční infarkt, cévní mozková příhoda, ischemická choroba dolních končetin).
Riziko aterosklerózy roste s celou řadou faktorů nesprávného stylu života, jako je přejídání, kouření, stres, málo pohybové aktivity, zvýšená hladina cholesterolu v krvi, výskyt obezity, diabetu či vysokého krevního tlaku.
Oblast: | Onemocnění související s výživou |
Příbuzné: | Diabetes mellitus, Hypertenze, Metabolický syndrom, Obezita, Cholesterol |
Aktualizováno: | 16.09.2013 |
-JST- |