Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Encyklopedie výživy - Puriny

Puriny jako součást nukleových kyselin jsou nezbytnou součástí lidského organismu. Konečným produktem jejich metabolického zpracování je kyselina močová. Problém nastává v případě, kdy člověk přijímá potravou velké množství purinů. Organismus je potom nestíhá odbourávat a v těle se hromadí kyselina močová. V takovém případě se může se rozvinout onemocnění dna. Puriny jsou obsaženy nejvíce v mase, včetně zvěřiny, v některých rybách, vnitřnostech, droždí a některých druzích zeleniny (špenát, květák, kedlubny, chřest). Z nápojů je významným zdrojem purinů pivo.

 

Oblast:Výživa
Příbuzné: Dna
Aktualizováno: 16.09.2013
-JST-
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi