Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Úvodní strana eshopu
Nabídka pro hromadné stravování
Ilustrační foto
Ukázka
Počet stran: 210
Formát: A5
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
ISBN: 978-80-905557-1-6

Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech

Lucie Janotová
Ilustrační foto
Ukázka
Cena: 335 Kč Do košíku
Počet stran: 210
Formát: A5
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
ISBN: 978-80-905557-1-6

Kniha je určena pro všechna zařízení, kde se hromadně připravují pokrmy (např. školní jídelny, restaurace, a další provozy otevřeného a uzavřeného stravování)
Kniha poskytuje základní přehled v oblasti dodržování hygienických požadavků ve stravovacích službách, poukazuje na správnou praxi, kterou mohou převzít vedoucí pracovníci, aby zlepšili, příp. zavedli, odpovědný přístup pracovníků k přípravě pokrmů.
Kniha má formu distanční učebnice. Každá kapitola obsahuje studijní cíl, učební text, řadu cvičení, námětů k přemýšlení, úkolů a souhrn dané kapitoly. Užitečný je i závěrečný klíč, který pomůže čtenáři ověřit správnost řešení svých úkolů. Širší pravý volný okraj stránek je určen pro psaní poznámek, které pomohou čtenáři, aby lépe porozuměl obsahu.

Kapitola 1 – Bezpečnost potravin je prioritou charakterizuje, proč je zajištění zdravotní nezávadnosti potravin důležité a přináší obecný přehled pro zajištění přípravy a podávání zdravotně nezávadných potravin. V kapitole jsou popsána nebezpečí, která mohou způsobit onemocnění strávníků a příčiny jejich vzniku. Kapitola také stručně charakterizuje změny probíhající v potravinách při zpracování.
Kapitola 2 – Prevence alimentárních onemocnění: Co je třeba vědět, popisuje příčiny vzniku onemocnění způsobených především mikroorganismy a možnosti prevence. Kapitola také stručně uvádí povinnosti pracovníků stravovacích provozů a obecný postup, jak reagovat v případě výskytu onemocnění ve stravovacím provozu.
Kapitola 3 – Co je třeba vědět o mikroorganismech, popisuje nejčastější alimentární onemocnění způsobená bakteriemi, parazity, viry a houbami. Uvádí podmínky ovlivňující množení mikroorganismů a možnosti jak zamezit nebo alespoň zpomalit jejich růst.
Kapitola 4 a kapitola 5 – Osobní hygiena a Provozní hygiena poskytují přehled důležitých zásad osobní a provozní hygieny. Poskytují informace o způsobu udržování stravovacího provozu v čistotě.
Kapitola 6 – Postupy zajišťující bezpečnost potravin uvádí základní operace při výrobě pokrmů včetně příkladů jak zabránit vzniku zdravotně závadného pokrmu.

Prohlédněte si ukázky z knihy.

Publikaci je také možné zakoupit na akcích společnosti Jídelny.cz.

Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi