Používáme cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Nabídka pro hromadné stravování
Ilustrační foto
Ukázka
Počet stran: 264
Formát: A5
Vazba: Lepená
Rok vydání: 2019 (1. vydání)
ISBN: 978-80-7496-429-9

Diety ve školních jídelnách 2

Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen

Novinka
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.; Bc. Anna Packová; Mgr. Jana Petrová; Mgr. Jana Spáčilová; Mgr. Alena Strosserová; Mgr. Sylva Šmídová
Ilustrační foto
Ukázka
Cena: 299 Kč Do košíku
Počet stran: 264
Formát: A5
Vazba: Lepená
Rok vydání: 2019 (1. vydání)
ISBN: 978-80-7496-429-9

V publikaci najdete 132 receptů, které jsou upraveny podle potřeb strávníků s dietou bezlepkovou, šetřící, bezmléčnou, diabetickou, bezvaječnou i speciální. Jedná se o soubor receptur, které by vám měly pomoci při přípravě diet ve školní jídelně.

 

Kniha dietních receptů volně navazuje na knihu Diety ve školních jídelnách Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Ta se zabývala teorií, jak nastavit systém dietního stravování ve školní jídelně a úspěšně jej zavést do praxe.


Na tuto teoretickou část navazuje část praktická. Jedná se o 120 receptů, které v šesti základních kapitolách (pomazánky, polévky, hlavní jídla, přílohy, saláty a dezerty), nabízí základní receptury, které pomohou školním jídelnám při přípravě pokrmů.

 

Základní recept včetně technologického postupu je připraven pro racionální dietu. Racionální dieta, v nemocnicích označována jako číslo 3, je standardní běžná strava. Autorky vybíraly recepty ze základních receptur pro školní stravování. Každý základní recept je rozpracován na různé dietní úpravy. Autorky zvolily takovou strategii, aby se pokrmy mohly připravovat pokud možno najednou a jen oddělovat v různých fázích výroby pro jednotlivé diety. U některých receptů jednoduchá úprava nebyla možná. V takových případech se připojil úplně samostatný technologický  postup, akceptovatelný daným dietním omezením. Některé recepty také nebyly pro některou z diet vhodné vůbec. U nich bylo poznamenáno, že jsou pro tuto dietu nevhodné.

Racionální recepty byly rozšířeny o tyto dietní úpravy:

  • Bezlepková
  • Šetřící
  • Diabetická
  • Bezmléčná
  • Bezvaječná

Jako bonus je uvedeno 12 receptů pro dietu pro pacienty s fenylketonurií.

Autorky receptáře doufají, že vám tato publikace ulehčí práci při přípravě dietní stravy.

Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi