Přeskočit na obsah

Jídelníček ZŠ

ZŠ Vidnava
Finanční normativy: 19,00 Kč / 21,00 Kč / 23,00 Kč / 29,00 Kč

Pondělí

2. 9. 2013

polévka: hrachová
hlavní chod: pečené kuřecí stehýnko, brambory
doplněk: mrkvový salát s ananasem, jahodový instantní čaj

úterý 3. 9. 2013

polévka: pórková s kapáním
hlavní chod: masové koule v rajčatové omáčce, těstoviny
doplněk: pomerančový nápoj s jódem, banán

Středa

4. 9. 2013

polévka: koprová
hlavní chod: vepřové na žampionech /vepř.kýta/, rýže dušená /Parboiled/
doplněk: salát z čínského zelí s rajčaty, ovocný čaj se sirupem

čtvrtek 5. 9. 2013

polévka: drožďová
hlavní chod: vepřové /plec/v kapustě, brambory
doplněk: 100% přírodní ovocný mošt jablečný s rakytníkem

Pátek

6. 9. 2013

polévka: drůbková s těstovinou
hlavní chod: fazolový guláš, chléb
doplněk: ovocný nápoj s jódem kivi, müsli tyčinka

Pondělí

9. 9. 2013

polévka: rajská s ovesnými vločkami
hlavní chod: Pangasius filet po Provensálsku /zapečený se sýrem a provensálským kořením/, bramborová kaše
doplněk: hlávkový salát, čaj s citronem,

úterý 10. 9. 2013

polévka: dýňová s houskou
hlavní chod: zapékané špagety /vepř. plec 0,8 + zelenina, sýr/ obloha – rajčata, okurka salátová
doplněk: hlávkový salát, citronový instantní ovocný čaj,

Středa

11. 9. 2013

polévka: gulášová
hlavní chod: Dukátové buchtičky s krémem
doplněk: malinový ovocný nápoj s jódem, jablko

čtvrtek 12. 9. 2013

polévka: z cizrny
hlavní chod: kuřecí závitek /kuř. prsa, šunka, vejce/, brambory
doplněk: rajčatový salát, ovocný čaj se sirupem,

Pátek

13. 9. 2013

polévka: zeleninová s jáhlami
hlavní chod: Segedinský guláš /vepř. plec/, houskové knedlíky
doplněk: 100% přírodní ovocný mošt jablečný

Pondělí

16. 9. 2013

polévka: čočková
hlavní chod: kuřecí prsa na zelenině, dušená rýže Parboiled
doplněk: jahodový instantní čaj, ovocný jogurt

úterý 17. 9. 2013

polévka: Kastelánská /fazolové lusky, rajský protlak/
hlavní chod: přírodní vepřový řízek, bramborová kaše,
doplněk: zeleninový salát Sombrero /bílé hlávkové zelí, zelenina Bonduelle s fazolí a se zeleninou/, ovocný čaj se sirupem,

Středa

18. 9. 2013

polévka: česneková s kroupami
hlavní chod: Moravský vrabec /vepřová plec/, dušený špenát, bramborové knedlíky /s cizrnou/
doplněk: mandarinkový nápoj s jódem, banán

čtvrtek 19. 9. 2013

polévka: pórková s bramborem /mléčná/
hlavní chod: hovězí /přední/ na rajčatech, těstoviny
doplněk: ovocný čaj s citronem,

Pátek

20. 9. 2013

polévka: zeleninová s játrovou rýží /kuřecí játra
hlavní chod: zapékaná brokolice s holandskou omáčkou a s brambory /bezmasý pokrm/
doplněk: sterilovaná červená řepa, višňový nápoj s jódem,

Pondělí

23. 9. 2013

polévka: kmínová s kapáním
hlavní chod: Selská vepřová pečeně /vepřová krkovice b. k./ dušené kedlubnové zelí, houskové knedlíky
doplněk: pomerančový nápoj s jódem, jablko

úterý 24. 9. 2013

polévka: z kyselého zelí
hlavní chod: filet z ryby Mahi Mahi v bylinkové krustě /zapečené bylinky, vejce, sýr/, šťouchané brambory s Ramou a pažitkou
doplněk: okurkový salát, jahodový instantní čaj,

Středa

25. 9. 2013

polévka: z mletého masa se zeleninou /vepřové + hovězí + zelenina, zahuštěné jen vejcem/
hlavní chod: tvarohové špalíčky s jahodovým přelivem (zakysaná smetana, jahody, cukr)
doplněk: bílá káva, banán

čtvrtek 26. 9. 2013

polévka: špenátová s houskou
hlavní chod: kuřecí stehýnko na rozmarýnu, dušená rýže /parboiled/ s hráškem
doplněk: míchaný zeleninový salát /rajčata, okurka salátová, paprika žlutá, bílé hlávkové zelí/, ovocný čaj se sirupem

Pátek

27. 9. 2013

polévka: zeleninová s drožďovými knedlíčky
hlavní chod: pečená kuřecí roláda, hrachová kaše s cibulkou, okurka kyselá, chléb
doplněk: 100% přírodní mošt jablečný s jeřabinou,

Pondělí

30. 9. 2013

polévka: rybí s houskou
hlavní chod: Italské těstoviny se zeleninou /vepřová plec 0,8 + různé druhy zeleniny – mrkev, celer, rajče, paprika, pórek, květák, fazolové lusky, hrášek/
doplněk: čaj s citronem, jablko,

Již po prvním letmém pohledu je patrné, že se vedoucí školní jídelny ve Vidnavě snaží o to, aby byl jídelní lístek správně sestaven a nepřebývala nezdravá a nevhodná jídla.

Jídelní lístek je navržen s ohledem na doporučenou pestrost stravy i snahu přiblížit některé pokrmy a suroviny strávníkům. Nedostatečné je však naplnění spotřebního koše především v kategorii mléko, což by mohlo být pro kontrolu nepřijatelné.

Polévky

Školní jídelna se snaží o pestrou nabídku polévek. V jídelním lístku je dostatek zeleninových i luštěninových polévek. V polévkách nejsou využívány uzeniny, za což lze školní jídelnu jedině pochválit. Stejně tak je patrná snaha o využívání obilovin do polévek (jáhly, ovesné vločky, housky, aj.). Ze zajímavých polévek stojí jistě za zmínku např. dýňová polévka s houskou, polévka z cizrny, polévka kastelánská. Pro lepší splnění spotřebního koše v kategorii mléko bych doporučila zařadit mléčné polévky nebo zeleninové, luštěninové, houbové a jiné krémy, do kterých mléko přidáváme.

Hlavní jídla

U hlavních jídel oceňuji především nulový výskyt smažených pokrmů, uzenin a dostatek rybího masa. Za zmínku stojí také nabídka sladkého pokrmu pouze v doporučené frekvenci 2x do měsíce. Vhodně je také zvolena frekvence bezmasých pokrmů a pokrmů s menším obsahem masa, alespoň jednou týdně.
Snahou školní jídelny je také rovnoměrně střídat kuřecí a vepřové maso.
Hovězí maso se vyskytuje méně, doporučila bych jeho častější zařazení, případně, pokud to finanční prostředky školní jídelny dovolí, zvolit i jiné druhy masa.

Oceňuji také nabídku dostatečného množství zeleniny, ať již v polévce, hlavním pokrmu nebo jako salát.

Přílohy k jídlu jsou vhodně zvolené a také se pravidelně střídají.

Plnění luštěninových pokrmů je dostatečné, v měsíci se vyskytují dva luštěninové pokrmy a chtěla bych pochválit, že se tyto pokrmy nabízejí bez uzeniny. Pro lepší toleranci strávníky bych doporučila zařadit i méně obvyklé luštěninové pokrmy. Případně přidávat luštěniny do běžných pokrmů (např. rizoto).

Pro zlepšení spotřebního koše v kategorii mléko bych doporučila ke sladkým pokrmům podávat vždy mléko nebo mléčný nápoj (např. koktejl), případně zvolit mléčné omáčky (např. houbová). 

Doplňky k obědu

Školní jídelna se také snaží o pestrou nabídku zeleninových salátů (např. mrkvový s ananasem, salát Sombrero). Pro lepší plnění spotřebního koše v kategorii ovoce doporučuji zařadit také ovocné saláty přelité jogurtem a ovoce jako součást hlavních jídel (např. vepřové na švestkách, kuře s ananasem).

Klady jídelního lístku:

  • Nulový výskyt uzenin a smažených jídel
  • Doporučené množství sladkých pokrmů
  • Dostatečné množství luštěnin (v hlavních jídlech i v polévkách)
  • Dostatečná nabídka zeleniny

Navrhované změny:

  • Dostatečné plnění kategorie mléko ve spotřebním koši např. zařazením mléčných polévek a mléčných omáček, nabídka mléčných nápojů.
  • Zvýšit nabídku ovoce nejen ve formě kusového.

Hodnocení provedla:

Mgr. Sylva Šmídová

Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita

V Brně dne 11. 10. 2013

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se