Přeskočit na obsah

Prázdninový jídelní lístek

Pondělí

Přesnídávka: krupicová kaše s jahodovým přelivem, čaj, ovoce, čaj
Polévka: z rybího filé
Oběd: zeleninové rizoto sypané sýrem, okurek, sirup
Svačina: slunečnicový rohlík, pomazánka kápiová, mléko

Úterý

Přesnídávka: chléb, pomazánka drožďová, zelenina, bílá káva, ovoce, čaj
Polévka: rajská s hvězdičkami
Oběd: sekaná pečeně, bramborová kaše, zeleninová přízdoba, džus
Svačina: raženka, pomazánka ze strouhaného sýra, mléko

Středa

Přesnídávka: rohlík, jahodové máslo, mléko, ovoce, čaj
Polévka: kmínová s vejci
Oběd: kuře na paprice, těstoviny, minerálka
Svačina: trojhránek vícezrnný, pomazánka zeleninová, čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: chléb ve vajíčku, zelenina, čaj, ovoce, čaj

Polévka: vývar se sýrovým kapáním
Oběd: záhorácký závitek, brambory, sirup
Svačina: veka s pomazánkovým máslem, rajče, mléko

Pátek

Přesnídávka: bageta, pomazánka z míchaných sýrů, zelenina, kakao, ovoce, čaj
Polévka: z hlívy ústřičné
Oběd: kovbojské fazole, chléb, citronáda
Svačina: pudinkový hřeben, mléko

Vedoucí školního stravování

V době prázdnin bývá provoz v mateřských školách omezený. Proto i jídelníček vedoucí školní jídelny většinou skládá jednodušší i finančně méně náročný. Přesto tento jídelní lístek splňuje téměř všechna doporučení. Maso je zařazeno vepřové a kuřecí, je zde bezmasý slaný pokrm, z ryb je připravena polévka, z luštěnin zase kovbojské fazole. Zeleninu máme téměř ve všech polévkách, pomazánkách, v rizotu i záhoráckém závitku. Určitě tady chybí kromě zeleninové přízdoby alespoň jeden čerstvý zeleninový salát, ale v době prázdnin to lze omluvit. Ovoce je podáváno denně k přesnídávce. Na přesnídávky i odpolední svačiny jsou zařazeny kromě chleba různé druhy pečiva, v doporučeném množství pro mateřské školy i celozrnné pečivo – slunečnicový rohlík a vícezrnný trojhránek. Z nápojů je to kromě sirupu a džusu také minerálka a v letních měsících velmi vhodná citronáda.

Nutriční terapeutka

Jídelníček je sestaven z řady pokrmů, které obecně mají děti v oblibě – například rizoto, krupicová kaše, bramborová kaše se sekanou. Přesnídávky a svačiny jsou velmi pestré, střídají se chutě slané i sladké, jsou zařazeny různé druhy pomazánek z mléčného, resp. sýrového základu, což je cenné z hlediska obsahu vápníku potřebného pro zdravý růst kostí. Je třeba ocenit také výběr pečiva, kdy jsou podávány i nutričně cennější druhy – například vícezrnný trojhránek nebo slunečnicový rohlík dodá jídlu vlákninu a zdravé tuky z olejnatých semen. Je zařazeno také vejce v podobě chleba ve vajíčku, kdy děti tuto formu jistě ocení. Krupicová kaše na snídani je originálně ozdobena jahodovým přelivem, který svačině dodá vitamin C z ovoce a zároveň také pěknou barvu. Je to zajímavý a ve školních jídelnách méně viditelný způsob, jak z obyčejné krupicové kaše sypané kakaem/grankem udělat něco nevšedního. Hlavní pokrmy jsou z pohledu sytosti vhodně doplněny polévkami, také barevně vše lahodí oku. V pátek je k bezmasé polévce podáván bezmasý pokrm z luštěnin, a je tak zachováno doporučení celého bezmasého pokrmu.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: ludmi

    chléb ve vajíčku
    Zajímala by mě příprava chleba ve vajíčku. Splníte 60st. při výdeji?

  • Autor: ivka6

    prázdninový jídelní lístek
    vaječná smaženka pro děti MŠ není moc vhodná, místo hřebenu s pudingem (kupované pečivo) vhodnější piškot vl. výroby s tvarohem, pudingem, ovocem, vícekrát bych zařadila chléb na doplňková jídla místo pečiva, chybí jogurt, tvaroh.