Přeskočit na obsah

Jídelníček, který myslí i na strávníky s dietou

Pondělí

Oběd 1: nudle sypané mákem, kompot míchaný
Oběd 2: květák smažený, brambory, jogurtový dresink
Oběd dieta: květák smažený BL, brambory, jogurtový dresink

Úterý

Oběd 1: rybí filé pečené s bylinkami (treska – kostky), brambory s máslem sypané jarní cibulkou
Oběd 2: čevabčiči, brambory
Oběd dieta: čevabčiči BL, brambory

Středa

Oběd 1: hovězí pečeně myslivecká, rýže sypaná jarní cibulkou, salát rajčatový
Oběd 2: cizrna na paprice, těstoviny
Oběd dieta: hovězí pečeně myslivecká BL, rýže sypaná jarní cibulkou, salát rajčatový

Čtvrtek

Oběd 1: bramborové nočky se smetanovo-špenátovou omáčkou
Oběd 2: kuřecí maso na zelenině, rýže sypaná jarní cibulkou, salát jarní zeleninový
Oběd dieta: kuřecí maso na zelenině, rýže dušená

Pátek

Oběd 1: segedínský guláš, houskové knedlíky (s cizrnou)
Oběd 2: zeleninovo-sójové dukátky, brambory s máslem, salát hlávkový (ledový)
Oběd dieta: segedínský guláš BL, houskové knedlíky BL

Pondělí

Oběd 1: zapečené těstoviny se salámem a uzeným tofu, okurka sterilovaná
Oběd 2: kuřecí nudličky na rajčatech, rýže sypaná jarní cibulkou
Oběd dieta: kuřecí nudličky na rajčatech, rýže sypaná jarní cibulkou

Úterý

Oběd 1: sekaná pečeně, bramborová kaše sypaná jarní cibulkou
Oběd 2: filé ze pstruha, brambory s máslem,
Oběd dieta: sekaná pečeně BL, bramborová kaše sypaná jarní cibulkou

Středa

Oběd 1: mexické fazole s kukuřicí (bezmasé), chléb
Oběd 2: vepřový závitek, rýže dušená, salát zeleninový míchaný
Oběd dieta: mexické fazole s kukuřicí (bezmasé) BL, chléb kukuřičný

Čtvrtek

Oběd 1: kanadské kuře, brambory sypané jarní cibulkou, salát rajčatový
Oběd 2: langoše s kečupem a sýrem
Oběd dieta: kanadské kuře BL, brambory sypané jarní cibulkou, salát rajčatový

Pátek

Oběd 1: vepřové kostky na kmíně, rýže dušená
Oběd 2: povidlové taštičky sypané tvarohem
Oběd dieta: vepřové kostky na kmíně BL, rýže dušená

Vedoucí školního stravování
Školní jídelna vaří pro žáky základní školy. Sice nemá na jídelníčku uvedeny polévky, ale zaujalo mě, že kromě výběru ze dvou jídel připravují i bezlepkovou dietu. Strávníci s touto dietou nejsou ošizeni o smažený květák, nebo segedínský guláš s kynutým knedlíkem. Paní vedoucí vybírá diety z obědů připravovaných na jedničky i dvojky. Masa jsou zastoupena vepřové, hovězí i kuřecí, ovšem v těchto dvou týdnech chybí ryby. Vybrán je pokrm bezmasý slaný i luštěninové jídlo. Z doplňků jsou to čerstvé zeleninové saláty, sterilovaný okurek, kompot i jogurtový dresink. Nejsou zde uvedeny jako doplňky mléčné výrobky – jogurt, případně tvarohová miska ani čerstvé ovoce. V prvním týdnu by bylo vhodné jejich zařazení například v úterý k čevapčiči. Také zde není uvedena nabídka nápojů. Vzhledem k přípravě bezlepkové diety, kdy spolupracuje školní jídelna s nutriční terapeutkou, věřím, že nabídka mléčných výrobků, ovoce i nápojů bude pestrá.

Nutriční terapeutka
Školní jídelna připravuje obědy pro žáky a zaměstnance základní školy. Nabízí výběr ze dvou hlavních pokrmů plus dietu bezlepkovou. V jídelním lístku nejsou uvedeny polévky a nápoje, které by měly být součástí každého obědového menu.
Oceňuji, že jídelna nabízí v bezlepkové úpravě stejný pokrm jako je ve výběrovém menu. Děti s touto dietou tak nedostávají v očích svých spolužáků něco viditelně jiného. Jídelníček pro bezlepkové obědy je poměrně pestrý, jen by bylo třeba zařadit alespoň jedenkrát rybí maso. Také zde úplně chybí těstoviny a ve dvou po sobě jdoucích dnech jsou podávány brambory a poté zase dvakrát po sobě rýže.
Celkově je jídelníček poměrně pěkně sestavený, obsahuje pokrmy masové, bezmasé slané i sladké, luštěniny i ryby. Nevím jak je to právě v této školní jídelně, ale obecně lze říci, že ryby nepatří u dětí mezi oblíbené pokrmy (s výjimkou smažených). Sekaná pečeně a čevabčiči zase naopak patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Proto mi nepřijde kombinace těchto dvou pokrmů v jeden den úplně nejvhodnější, snažíme-li se zajistit dostatečnou kozumaci ryb.
Co však v jídelníčku úplně chybí je čerstvé ovoce a mléčné výrobky (např. jogurt, šlehaný tvaroh, kysaný mléčný nápoj aj.). Např. nudle s mákem jsou pokrm chudý na bíkoviny, proto právě zde by se třeba tvarohový dezert hodil. Ovoce bych zařadila třeba k langošům a povidlovým taštičkám s tvarohem. Také čerstvou zeleninu by bylo vhodné přidat, třeba jen formě zeleninové přízdoby. Určitě by se zelenina hodila k vepřovým kostkám na kmíně s rýží, čevabčiči, filé ze pstruha s bramborem i k cizrně na paprice.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se