Přeskočit na obsah

Lákavý jídelníček hodný následování

Pondělí

Přesnídávka: otrokovický chléb, pomazánka z ryb v tomatě, rajče, melta, zeleninový talíř
Polévka: květáková
Oběd: hovězí pečeně pražská, šťouchané brambory, rynglový kompot, citronová voda
Svačina: vita selský rohlík, tvarohová pomazánka s mrkví, čaj

Úterý

Přesnídávka: kukuřičná kaše s ovocem a kakaem, čaj, švestky
Polévka: fazolová
Oběd: kuřecí prsa na bylinkách, dušená kulatozrnná rýže, zeleninová obloha, jablečný mošt
Svačina: chléb, řecká pomazánka, rajče, melta

Středa

Přesnídávka: lámankový chléb s máslem a ředkvičkou, kakao, jablko
Polévka: šči
Oběd: losos v sýrové omáčce, barevná vřetena, čaj, nektarinka
Svačina: chléb, pórková pomazánka s vejcem, čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: dýňový suk, pomazánka se žervé, paprika, mléko, jablko
Polévka: drožďová s písmenky
Oběd: smažený mletý řízek s jáhlami, bramborová kaše, rajčatový salát s cuketou a kysanou smetanou, sirup
Svačina: kefírové mléko s jahodami, rohlík

Pátek

Přesnídávka: kmínový chléb, hermelínová pomazánka, salátová okurka, caro, jablko
Polévka: z červených paprik s bulgurem
Oběd: čočkový eintopf, sezamová bulka, čaj
Svačina: křehký plátek s máslem a povidly, mléko, nektarinka

Vedoucí školního stravování

Velmi pestrý jídelní lístek pochází od paní vedoucí z maličké vesničky. Vaří pro jednu třídu mateřské školy a dvě desítky dětí základní školy. Všechna meníčka vypadají lákavě, v každém najdeme něco zajímavého nebo neobvyklého. Přesnídávky i odpolední svačiny jsou pestré – rybí, sýrové, zeleninové, mazané na různé druhy pečiva, je zde kukuřičná kaše i jahodové kefírové mléko. Součástí je vždy kousek zeleniny nebo ovoce. Také nápoje u svačinek i obědů jsou rozmanité. Polévky jsou zařazeny běžné zeleninové, luštěninová i netradiční – šči (hovězí maso, zelí, kořenová zelenina) nebo z červených paprik s bulgurem. V hlavních pokrmech najdeme všechny druhy masa a také netradiční pokrm smažený mletý řízek s jáhlami. Také bych zmínila v jídelníčcích málo vídaný čočkový eintopf. Jak chutná dětem losos v sýrové omáčce s barevnými těstovinami? Nedaly by si radši vařené brambory? A co říkají na rajčatový salát s cuketou a kysanou smetanou? U dětí mateřské školy určitě záleží na přístupu paní učitelek, jakým způsobem jim pokrmy přichválí, případně je o konkrétní potravině naučí básničku nebo písničku…

Nutriční terapeutka

Tento jídelníček je velice pestrý a nápaditý. Jsou v něm zařazeny netradiční pokrmy jako čočkový eintopf, losos v sýrové omáčce s těstovinou nebo polévka šči a polévka z červených paprik s bulgurem. Je zde poměrně vysoká nabídka zeleniny i ovoce a nechybí ani luštěniny a ryba. Chválím za zařazení méně používaných jáhel a bulguru.
Zastavím se u čtvrtečního a pátečního menu. Kde ve čtvrtek je poměrně dost mléka a mléčných výrobků. Na přesnídávku mléko, na oběd je bramborová kaše a rajčatový salát s cuketou a kysanou smetanou (toto je zajímavá kombinace, a věřím, že salát je velmi chutný) a na svačinku kefírové mléko. V pátek je zase hodně pečiva, dopoledne kmínový chleba, na oběd sezamová bulka a odpoledne křehký plátek. Bylo by vhodnější zaměnit odpolední svačinky, ve čtvrtek křehký plátek s máslem, povidly, nektarinka a místo mléka podávat třeba čaj. V pátek na odpolední svačinku podávat kefírové mléko a místo rohlíku přidat ovoce.
Nevím jakou přesnou recepturu má čočkový eintopf, ale určitě by mohl být doplněný o zeleninový salát nebo alespoň zeleninovou oblohu.
Líbí se mi zařazení citronové vody, pro zpestření lze ještě doplnit snítkou máty nebo meduňky. A samozřejmě co nejméně sladit, to se týká i čajů a všech nápojů obecně. 

Celkově je jídelníček moc pěkný a mohu doporučit – jen tak dál!

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: ajka

    Velmi pěkný jídelníček
    Jídelníček je skutečně pěkný.
    Jen si nedokážu představit, že při takovém malém počtu strávníků, je možné takto vařit a neprovařit. Jsem z podobně velké jídelny a při ceně obědu 18kč/MŠ a 25kč/ZŠ si mohu dovolit maximálně 2xtýdně zařadit zeleninový salát nebo přílohu k obědu a losos v sýrové omáčce je pro mě přímo nedosažitelný.

    • Autor: If

      Jídelníček je opravdu pestrý, na první pohled jde vidět, že si s ním někdo dal práci. Líbí se mi. Druhá věc je, jak uvařené jídlo ve skutečnosti strávníkům chutná, ale o tom nechci polemizovat. Ještě lepší by bylo zveřejnit a zhodnotit jídelníček na celý jeden měsíc.