Přeskočit na obsah

Zařazovat vnitřnosti do stravy dětí?

Pondělí

Polévka: krupicová polévka s vejcem
Oběd: vepřové kostky na kmíně, červené zelí, bramborový knedlík, salátový pult
Nápoj: višňový nápoj, voda

Úterý

Polévka: kulajda
Oběd: znojemská pečeně, těstoviny, salátový pult
Doplněk: salát z čínského zelí
Nápoj: džus, voda

Středa

Polévka: pórková 
Oběd: fazolový guláš, chléb, salátový pult
Doplněk: ovoce
Nápoj: džus, voda

Čtvrtek

Polévka: drožďová
Oběd: dušená krůtí játra, jasmínová rýže, salátový pult
Doplněk: zeleninový bar
Nápoj: mandarinkový nápoj

Pátek

Polévka: špenátová
Oběd: vepřová kotleta na zelenině, brambory, salátový pult
Doplněk: červená řepa se zelím
Nápoj: kiwi nápoj, voda

Pondělí

Polévka: rybí s krutony
Oběd: špagety s boloňskou omáčkou a hovězím masem sypané sýrem, salátový pult
Doplněk: ovoce
Nápoj: džus, voda

Úterý

Polévka: hrachová 
Oběd: smažený vepřový řízek, šťouchané brambory s petrželkou, salátový pult
Doplněk: okurkový salát
Nápoj: džus, voda

Středa

Polévka: zeleninová s pepitkami z červené čočky a mrkve
Oběd: tvarohové noky s borůvkovou omáčkou, salátový pult
Nápoj: černý čaj, voda

Čtvrtek

Polévka: dýňový krém se smaženým hráškem
Oběd: krůtí medailonky na bylinkách, bramborovo-mrkvové pyré, salátový pult
Doplněk: zeleninový bar
Nápoj: višeň, voda

Pátek

Polévka: hovězí vývar s těstovinou
Oběd: segedínský guláš, houskový knedlík, salátový pult
Nápoj: limetkový nápoj, voda

Vedoucí školního stravování

Dnes jsem vybrala jídelní lístky ze dvou týdnů, jedná se o školní jídelnu základní školy, která nevaří na výběr. Jednotlivá meníčka v obou týdnech jsou vcelku hezky sestavená. Jenom v prvním týdnu bych k vepřové kotletě na zelenině nahradila špenátovou polévku jinou nezeleninovou. Ve druhém týdnu je to zase dýňová krémová polévka se stejnou konzistencí, jako je bramborovo-mrkvové pyré. To by mohlo být v úterý ke smaženému vepřovému řízku a šťouchané brambory bych zařadila ve čtvrtek. Polévky v prvním týdnu téměř všechny obsahují vejce: krupicová s vejcem, kulajda, drožďová i špenátová. Druhý týden už je v pořádku. Ve výběru masa v těchto dvou týdnech chybí ryby i kuře, případně kuřecí maso bez kosti. Bezmasý sladký pokrm je určitě u dětí oblíbený – tvarohové noky s borůvkovou omáčkou, jeden jídelníček obsahuje i bezmasý slaný pokrm – fazolový guláš. Na začátku prvního týdne se paní vedoucí nezdařila kombinace příloh: bramborových knedlík, těstoviny, chléb. Aspoň v úterý by mohl být hlavní pokrm s rýží. Druhý týden už se vhodně střídají brambory s moučnými přílohami. Školní jídelna má k dispozici salátový pult, což má pro strávníky velký význam. Mohou si vybrat zeleninu podle své chuti i množství, kolik kdo sní. Jako doplněk mají děti ovoce, úplně chybí nabídka mléka i mléčných výrobků. Nápoje jsou vhodně nabízeny slazené i neslazené – čerstvá voda, čaj, džus.

Nutriční terapeutka

Jídelní lístek je vcelku pěkně sestavený. Velkou výhodu vidím v možnosti salátového pultu, kde si děti mohou vybrat zeleninu dle své chuti a tím se určitě zvýši celková konzumace zeleniny.
Do jídelníčku by bylo vhodné začlenit rybí pokrm, kromě rybí polévky v těchto dvou týdnech ryba chybí. Ke sladkému bezmasému pokrmu by mělo být vždy jako doplněk podáváno ovoce.
V jídelním lístku zcela chybí mléko a mléčné výrobky jako doplněk k hlavnímu pokrmu. Bylo by vhodné jej do jídelníčku začlenit alespoň 1x týdně. Mléko a mléčné výrobky by měly být do dětského jídelníčku zařazovány zejména pro vysoký obsah vápníku, ale i bílkovin, vitaminů a dalších minerálních látek. Nutričně výživnější jsou kysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, acidofilní mléka, aj.), které navíc obsahují probiotické bakterie.
Jeden den jsou nabízena i dušená krůtí játra s rýží. Vnitřností v dětském jídelním lístku se nemusíme vůbec obávat, nejsou-li podávány příliš často (1x do měsíce je tak akorát). Právě játra jsou nutričně velmi hodnotnou potravinou, zejména pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, železa, vitaminu B12 a vitaminu A. V dětském jídelníčku bych dala přednost játrům drůbežím před vepřovými.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: ivka6

    Hodnocení jídelního lístku
    Zařazovat vnitřnosti dětem?
    Jednou za čas, jednou za měsíc, za dva měsíce, většinou drůbeží, králičí, vepřové, minimálně hovězí. Vnitřnosti obsahují vit A, železo atp., jsou to potraviny jako ostatní, tak proč nezařazovat.

  • Autor: Ali

    pepitky – co to je
    co si mám jako strávník představit pod pojmem pepitky?