Přeskočit na obsah

Jídelníček plný těstovin a knedlíků

Pondělí

Polévka: dršťková
Oběd 1: hamburská vepřová kýta, houskový knedlík, kiwi
Oběd 2: špaldové těstoviny s mákem, cukr, moučka, máslo, mléko, ovoce

Úterý

Polévka: hrachová
Oběd 1: boloňské špagety s vepřovým masem, strouhaný sýr, mandarinka
Oběd 2: vepřový řízek, bramborová kaše, máslo, zeleninový salát, mandarinka

Středa

Polévka: kuřecí maďarská
Oběd 1: halušky s uzeným masem a zelím, sirup lesní směs
Oběd 2: kýta na houbách, těstoviny, sirup lesní směs

Čtvrtek

Polévka: hrstková
Oběd 1: sekaná svíčková, špaldový knedlík, ovocný čaj
Oběd 2: těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou, sýrový zálivka, ovocný čaj

Pátek

Polévka: rajčatová s těstovinou
Oběd 1: chilli con carne, celozrnné pečivo, hruška
Oběd 2: francouzské brambory, zeleninový salát, hruška

Vedoucí školního stravování

Tento jídelníček není z klasické školní jídelny, ale ze zařízení školního stravování, které vaří dvě jídla na výběr pro několik základních škol. Už na první pohled je to jídelníček plný knedlíků a těstovin. V pondělí je to knedlík houskový, ve čtvrtek pak špaldový. Těstoviny jsou zařazeny v tomto týdnu hned čtyřikrát, z toho jsou jednou špaldové s mákem. Tady by mohla paní vedoucí zvolit jiný sladký pokrm, jehož součástí by byl například tvaroh (žemlovka nebo tvarohové buchty). Další těstoviny by mohly být nahrazeny rýží nebo bulgurem, které zde chybí úplně (středa – kýta na houbách). Pokud školní jídelna vaří dvě jídla na výběr, určitě by mohly být v každém týdnu zařazeny ryby. Bezmasý slaný pokrm můžeme jenom odhadnout – chilli con carne nebo francouzské brambory? Nebo obojí? Také výběr masa by mohl být rozšířen o hovězí, krůtí nebo králičí. O uzeném mase se zde psalo již několikrát. Tím že jsou v jídelníčku zařazeny v takovém množství knedlíky, těstoviny, případně halušky, není zde prostor na zeleninové saláty. Dva za celý týden jsou určitě málo. V nabídce polévek chybí zeleninové. Jediná rajská s těstovinou je zařazena s hlavním pokrmem, jehož součástí jsou opět rajčata a rajský protlak. V nabídce doplňků sice nechybí ovoce, ale mohl by být zařazen i mléčný výrobek. V jídelníčku také zcela chybí nápoje, které školní jídelna nabízí.

Nutriční terapeutka

Jídelníček má rezervy v pestrosti podávaných mas a příloh, jak je uvedeno v hodnocení výše. Chybí více nutričně hodnotných druhů sacharidových příloh, jako jsou například brambory, pohanka nebo třeba jáhly. Na druhou stranu ale musíme ocenit snahu o zařazení zdravějších variant špaldových těstovin a knedlíků nebo celozrnného pečiva. Jejich výhodou je významný obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Ke kýtě na houbách, stejně tak k boloňským špagetám by se určitě hodil zeleninový salát, který by dodal meníčku také vitamin C, důležitý v tomto zimním období pro posílení imunity. Dršťková polévka je obecně v populaci považována za méně oblíbenou. Proto také ve školním stravování nebývá moc zvykem ji podávat. Zajímalo by mě, jak je to v této školní jídelně, mají ji děti rády? Halušky podávané s uzeným masem je sice tradiční kombinace, nicméně pokud jídelna uzené maso do jídelníčku nezařazuje vůbec, pak je to pozitivnější. Uzené maso se dá v tomto případě nahradit jiným, nutričně hodnotnějším druhem masa, například drůbežím.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se