Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Potraviny

Kategorie článků:


Vedení skladových karet a spotřební koš

18.09.20234931Pavel Ludvík
Paní Eliška začala vést malou školní jídelnu. Patří do velké skupiny vedoucích, které tuto práci nikdy nedělaly. V evidenci skladových karet ji některé věci velmi překvapily, zejména ty, které se týkaly spotřebního koše. Víte které? Máte podobné zkušenosti jako ona a hledáte pro ně vysvětlení?

Jak poznáme kvalitu? Potraviny pod lupou

03.07.20232980Zdenka Macháčková
Podle čeho poznáme, že jsme pro přípravu stravy vybrali skutečně kvalitní potravinu? Pročetli jsme nové odborné příručky, které se věnují nejen tomuto tématu, ale také odhalují mystifikace a hoaxy spojené s výživou. Nejdůležitější poznatky z nich jsme pro vás shrnuli na následujících řádcích.

Jen bezpečné potraviny jsou pro nás dobré

01.06.20233440Zdenka Macháčková
Potravinové předpisy zachraňují životy – to je motto letošního ročníku Mezinárodního dne bezpečnosti potravin. Ten každoročně připadá na 7. června. Chcete se o bezpečnosti potravin dozvědět více? Rádi byste na toto téma upozornili i své strávníky? Následující řádky vám s tím pomohou.

Na potraviny se výběrová řízení dělat nemusí

03.04.202323485Vladimír Bureš
Na konci března schválil Parlament ČR novelu zákona o veřejných zakázkách. Znovu se začínají objevovat nabídky na školení s tím, že pro školy a školní jídelny tam jsou podstatné změny.

Mrkvová párty ve školní jídelně

30.03.20235584Zdenka Macháčková
Veselá párty s bláznivými oranžovými kostýmy – v řadě zemí se 4. dubna konají oslavy vzdávající hold mrkvi. Mezinárodní den mrkve je zkrátka hravý. Oslavíte se svými strávníky tento den nějakými mrkvovými pochoutkami?

Hygienici měří používání soli v jídelnách

12.01.2023164910Michaela Divišová
Sůl je skrytý zabiják a hlavní hygienik ČR si je toho vědom. Proto zadal všem KHS úkol odebírat vzorky polévek ve školních jídelnách a zhodnotit obsah soli. Ve Zlínském kraji již proběhla pilotní studie. Jak dopadla?

Zamrazování masa

09.01.202323131Pavel Ludvík
Ceny potravin narůstají a problémy se zásobováním některých jídelen také. Jídelny mají snahu co nejhospodárněji využívat potraviny, hlavně ty, které se nespotřebují. Proto se čím dál více diskutuje o zamrazení masa. Je možné ho provádět?

Bylinky ve školní jídelně aneb ochucování pokrmů nejen kořením

10.11.20227500Lucie Houfková
K dochucení jídla nám nemalou měrou mohou pomoci bylinky. Dodají mu nejen chuť, ale i aroma. Do jakých pokrmů se které z nich hodí a proč? Jak je správně využít?

Frekvence druhů masa a velikost porce

20.10.202237342Alena Strosserová
Jak dodržet nutriční doporučení a spotřební koš u masa? Jaké druhy masa mají být zastoupeny a jak často? Co si ohlídat při normování masa, aby velikost porce splňovala požadavky spotřebního koše? Dočtete se v následujícím článku.

Vraťme hrách na talíře našich dětí

28.06.202117160Jana Petrová
O tom, jaké pokrmy vyzkoušet místo čočky s vejcem, jsme již psali, co ale hrách a taková hrachová kaše. Jaké oblibě se ve vaší školní jídelně těší tato luštěnina a pokrmy z ní? Že jich moc nevaříte? Tak to se nechte inspirovat naším článkem.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi