Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Potraviny

Kategorie článků:


Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí (1)

18.9.2019720Jana Spáčilová
Mléko není mezi dětskými strávníky právě oblíbené, v jejich výživě však má výsostné postavení. Dokážete svým strávníkům zdůvodnit, proč je konzumace mléka a mléčných výrobků tak podstatná? A věděli jste, že mléko ovlivňuje dokonce i naši náladu a kvalitu spánku?

Co možná nevíte o avokádu

21.8.20194230Jana Petrová
"Ste se zbláznili? Pomazánka z avokáda? Víte, co to stojí? Navíc se to nedá běžně sehnat." I takovými slovy doprovázely některé vedoucí recepty s avokádem. Měly skutečně pravdu...? Více o avokádu, které někdy bývá přezdíváno máslový plod, se dozvíte v následujícím článku.

Co možná nevíte o máku

1.7.20192970Jana Spáčilová
Pěstování máku setého má v naší republice dlouholetou tradici a dokonce patříme mezi hlavní světové producenty. Kdo by u nás neznal makové buchty či nudle s mákem. Víte však, jaké látky mák obsahuje, čím je pro naši výživu cenný a čím naopak může být pro některé jedince nebezpečný?

Pepitky – hit letošního jara

25.4.201911530Redakce Jídelny.cz
Stále se vám nedaří plnit spotřební koš luštěnin? Strávníci luštěniny odmítají a vás mrzí pohled na výborné pokrmy, které končí v odpadu? Nezoufejte a zkuste to s pepitkami, potravinovou novinkou letošního jara. Že nevíte o co se jedná? Nevadí, přečtěte si následující článek a budete vědět více.

Sumeček africký – ryba z kategorie snů

10.12.20187750Pavel Ludvík
Některé školní jídelny ve snaze zvýšit zájem o ryby nabízejí ta nejkvalitnější rybí masa. Patří k nim i sumeček africký. Víte, že někde si jídla se zajímavou úpravou sumečka objednává stejný počet strávníků jako jídlo na dvojku?

Luštěninové pokrmy včera a dnes

3.12.20189694Jana Petrová
Dříve čočka s uzeným masem nebo hrachová kaše s párkem. Dnes čočka s rýží, hrách se zeleninou a fazole s bramborem. Zavádí se zcela bezmasé dny. Proč se mění doporučení, s čím podávat luštěniny?

Jak poznáme kvalitu

4.6.20186610Zdenka Macháčková
Víte jak poznat kvalitu potravin? Právě na to se zaměřuje série příruček volně dostupná na internetu. O třech vybraných tématech těchto příruček – Jak poznáme kvalitu drůbežího masa; obilovin a luštěnin; sóji a sójových výrobků, se dočtete v dnešním příspěvku.

Inspirujte se, jak neplýtvat potravinami

8.2.201829429Zdenka Macháčková
Rádi byste své strávníky upozornili na téma plýtvání nebo objevili možnosti, jak zamezit zbytečnému vzniku potravinového odpadu v kuchyni, a nevíte přesně jak na to?

Plýtvání potravinami

11.12.201717956Zdenka Macháčková
Myslíte si, že se vás plýtvání potravinami netýká? Možná že naopak a nejde přitom jen o nezkonzumovaná jídla. Právě v zařízeních hromadného stravování, školní jídelny nevyjímaje, jsou velké možnosti, jak lépe nakládat s potravinami už při jejich nákupu, skladování a přípravě. Jaké jsou možnosti?

Není polotovar jako polotovar

18.10.201748962Jana Petrová
Polotovary jsou na jedné straně zatracované, na druhé straně se bez nich jen málokterá jídelna obejde. Nevěříte? Kdy je vhodné nebo nutné polotovary používat, kdy naopak se jim vyhnout? Je nutné je odmítat, nebo spíše dbát na kvalitu stravy?
Předchozí12345 ... 15Další
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi