Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Potraviny

Kategorie článků:


Hygienici měří používání soli v jídelnách

12.1.202390610Michaela Divišová
Sůl je skrytý zabiják a hlavní hygienik ČR si je toho vědom. Proto zadal všem KHS úkol odebírat vzorky polévek ve školních jídelnách a zhodnotit obsah soli. Ve Zlínském kraji již proběhla pilotní studie. Jak dopadla?

Zamrazování masa

9.1.202311690Pavel Ludvík
Ceny potravin narůstají a problémy se zásobováním některých jídelen také. Jídelny mají snahu co nejhospodárněji využívat potraviny, hlavně ty, které se nespotřebují. Proto se čím dál více diskutuje o zamrazení masa. Je možné ho provádět?

Bylinky ve školní jídelně aneb ochucování pokrmů nejen kořením

10.11.20224680Lucie Houfková
K dochucení jídla nám nemalou měrou mohou pomoci bylinky. Dodají mu nejen chuť, ale i aroma. Do jakých pokrmů se které z nich hodí a proč? Jak je správně využít?

Frekvence druhů masa a velikost porce

20.10.202213672Alena Strosserová
Jak dodržet nutriční doporučení a spotřební koš u masa? Jaké druhy masa mají být zastoupeny a jak často? Co si ohlídat při normování masa, aby velikost porce splňovala požadavky spotřebního koše? Dočtete se v následujícím článku.

Vraťme hrách na talíře našich dětí

28.6.202113580Jana Petrová
O tom, jaké pokrmy vyzkoušet místo čočky s vejcem, jsme již psali, co ale hrách a taková hrachová kaše. Jaké oblibě se ve vaší školní jídelně těší tato luštěnina a pokrmy z ní? Že jich moc nevaříte? Tak to se nechte inspirovat naším článkem.

Co nevíte o batátech

22.1.202025713Jana Petrová
Batáty? Co to je zase za novinku? A to jako budeme vařit? To se děcka budou divit. Tyto a podobné otázky se často ozývají v kuchyni, když se na jídelníčku objeví méně známá potravina, jako jsou třeba právě batáty. Jak se na tyto otázky připravit? Co z batátů uvařit? Čtěte dnešní článek.

Maso, nebo jeho alternativy?

23.10.201916972Olga Marinčáková
Maso při jejich výrobě nebylo použito, vyrábí se však většinou proto, aby se masu podobaly a nahradily ho ve stravě. Alternativy masa, trend, který se znovu dostává do popředí zájmu veřejnosti. A důvodem může být nejen hledisko zdravotní, ale sílí především hlasy ekonomické a ekologické.

Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí (2)

2.10.201923280Jana Spáčilová
Význam mléka a mléčných výrobků pro rostoucí organismus dětí je, i přes mnohé spekulace, neoddiskutovatelný. Další článek s touto problematikou odpovídá na časté dotazy týkající se nejen příjmu těchto potravin v dětském věku, ale také jejich zařazování do spotřebního koše.

Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí (1)

18.9.201923030Jana Spáčilová
Mléko není mezi dětskými strávníky právě oblíbené, v jejich výživě však má výsostné postavení. Dokážete svým strávníkům zdůvodnit, proč je konzumace mléka a mléčných výrobků tak podstatná? A věděli jste, že mléko ovlivňuje dokonce i naši náladu a kvalitu spánku?

Co možná nevíte o avokádu

21.8.201949590Jana Petrová
"Ste se zbláznili? Pomazánka z avokáda? Víte, co to stojí? Navíc se to nedá běžně sehnat." I takovými slovy doprovázely některé vedoucí recepty s avokádem. Měly skutečně pravdu...? Více o avokádu, které někdy bývá přezdíváno máslový plod, se dozvíte v následujícím článku.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi