Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Potraviny

Kategorie článků:


Nabídněte svým strávníkům chřest

7.4.201528082Zdenka Macháčková
Začíná sezóna chřestu: Původně byla tato zelenina považována za lék, pak se stala delikatesou určenou jen nejzámožnějším. Dnes si na chřestu mohou pochutnat všichni. Zkuste to i ve vaší jídelně.

České potraviny v českých jídelnách

29.1.201527101Zdenka Macháčková
Vaříte z českých potravin? Přemýšlíte nad tím, co jsou to české potraviny? Má smysl je přednostně používat ve školním stravování, vyžadují je strávníci? Nad těmito otázkami se zamýšlí dnešní článek a vy můžete přispět svými zkušenostmi do diskuse pod ním.

Jaké mléko pijeme

7.4.201428730Zdenka Macháčková
Nezisková organizace dTest, zabývající se testováním produktů na trhu, provedla rozsáhlý nezávislý test mléka prodávaného v běžné obchodní síti a o výsledcích testováním vydala obsáhlou zprávu. Jaké mléko pijeme? Seznamte se s výsledky testu.

Nebojme se experimentovat se zeleným kořením

28.11.201325931Alena Stará
Stále častěji se v poslední době setkáváme s používáním zeleného koření v jídelnách. Jelikož báječně nahrazuje sůl a různá uměle vyráběná dochucovadla, mohlo by se používat ještě více. Nedávno se tomuto tématu věnovali účastníci setkání jídelen v Brně. Seznamte se s některými náměty, kde a jak zelené koření v kuchyni využít.

Nebojme se experimentovat s tykvemi

15.11.201333813Alena Stará
Tykve neboli dýně jsou ve školním stravování málo používanou surovinou. Přesto se však některé jídelny nebojí s tykví experimentovat a hledají nové recepty a nové informace. Pravě takové si mohli odnést účastníci nedávného setkání v Brně, které bylo tykvím věnováno.

Změny nutričních hodnot při přípravě a skladování pokrmů 2

1.11.201231270Lenka Suchopárová
Nutriční kvalitu stravy ovlivňujeme my sami tím, jak se k potravinám a pokrmům chováme. V druhém dílu článku o této problematice přinášíme informace, jak se kvalita potravin mění při skladování a k jakým změnám dochází u jednotlivých složek potravy. Na závěr pár doporučení, jak dosáhnout vysoké nutriční hodnoty pokrmů.

Domácí, čerstvé, bio - móda nebo budoucnost?

16.7.201219810Jan Moudrý
Stále častěji se setkáváme s informacemi o problémech s kvalitou potravin na našem trhu a současně i o klesajícím podílu domácí zemědělské produkce oproti dovozu. Konkurenční boj mezi výrobci, zpracovateli a obchodníky vede někdy až k používání surovin nebo postupů, které neodpovídají zásadám správné výživy.

Není ovoce jako ovoce

17.5.201277522Martina Cukrová
Ovoce je součástí mnoha výrobků používaných jak doma tak ve školních jídelnách. Kam však zařadit ve spotřebním koši takové marmelády nebo džusy? Je to pořád ovoce nebo tím, že prošlo procesem zpracování, už ho nemůžeme považovat za ovoce jako takové? Na tyto otázky si odpovíme v následujícím článku.

Výběrová řízení na potraviny (2)

28.3.2012491210Pavel Ludvík
Druhý a závěrečný díl článku o veřejných soutěžích na potraviny přináší konkrétní poznatky z míst v ČR, kde podobný systém zavedli. Co vede zastánce tohoto trendu k soutěžím na potraviny? Co o zásobování potravinami vědí? Jaké jsou důsledky soutěží a centrálních dodávek potravin?

Výběrová řízení na potraviny (1)

26.3.2012632810Pavel Ludvík
V oblasti školního stravování se začínají objevovat veřejné soutěže na nákup potravin, někdy dokonce centrálně organizované. Přečtěte si o obecných zkušenostech s centrálními dodávkami potravin a o zkušenostech ze Slovenska, kde se veřejné soutěže na potraviny v jídelnách zavádí plošně.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi