Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Potraviny

Kategorie článků:


Nebojme se experimentovat se zeleným kořením

28.11.201324261Alena Stará
Stále častěji se v poslední době setkáváme s používáním zeleného koření v jídelnách. Jelikož báječně nahrazuje sůl a různá uměle vyráběná dochucovadla, mohlo by se používat ještě více. Nedávno se tomuto tématu věnovali účastníci setkání jídelen v Brně. Seznamte se s některými náměty, kde a jak zelené koření v kuchyni využít.

Nebojme se experimentovat s tykvemi

15.11.201331183Alena Stará
Tykve neboli dýně jsou ve školním stravování málo používanou surovinou. Přesto se však některé jídelny nebojí s tykví experimentovat a hledají nové recepty a nové informace. Pravě takové si mohli odnést účastníci nedávného setkání v Brně, které bylo tykvím věnováno.

Změny nutričních hodnot při přípravě a skladování pokrmů 2

1.11.201229100Lenka Suchopárová
Nutriční kvalitu stravy ovlivňujeme my sami tím, jak se k potravinám a pokrmům chováme. V druhém dílu článku o této problematice přinášíme informace, jak se kvalita potravin mění při skladování a k jakým změnám dochází u jednotlivých složek potravy. Na závěr pár doporučení, jak dosáhnout vysoké nutriční hodnoty pokrmů.

Domácí, čerstvé, bio - móda nebo budoucnost?

16.7.201218130Jan Moudrý
Stále častěji se setkáváme s informacemi o problémech s kvalitou potravin na našem trhu a současně i o klesajícím podílu domácí zemědělské produkce oproti dovozu. Konkurenční boj mezi výrobci, zpracovateli a obchodníky vede někdy až k používání surovin nebo postupů, které neodpovídají zásadám správné výživy.

Není ovoce jako ovoce

17.5.201272402Martina Cukrová
Ovoce je součástí mnoha výrobků používaných jak doma tak ve školních jídelnách. Kam však zařadit ve spotřebním koši takové marmelády nebo džusy? Je to pořád ovoce nebo tím, že prošlo procesem zpracování, už ho nemůžeme považovat za ovoce jako takové? Na tyto otázky si odpovíme v následujícím článku.

Výběrová řízení na potraviny (2)

28.3.2012468810Pavel Ludvík
Druhý a závěrečný díl článku o veřejných soutěžích na potraviny přináší konkrétní poznatky z míst v ČR, kde podobný systém zavedli. Co vede zastánce tohoto trendu k soutěžím na potraviny? Co o zásobování potravinami vědí? Jaké jsou důsledky soutěží a centrálních dodávek potravin?

Výběrová řízení na potraviny (1)

26.3.2012602910Pavel Ludvík
V oblasti školního stravování se začínají objevovat veřejné soutěže na nákup potravin, někdy dokonce centrálně organizované. Přečtěte si o obecných zkušenostech s centrálními dodávkami potravin a o zkušenostech ze Slovenska, kde se veřejné soutěže na potraviny v jídelnách zavádí plošně.

Zajímavosti za světa potravin - označování českých potravin

23.1.201227112Jitka Kabátková
Na obalech některých potravinových výrobků najdeme grafické symboly, které upozorňují na zvláštní ochranu, která je těmto výrobkům poskytována. Která označení to jsou a co vyjadřují?

Zajímavosti za světa potravin - bezpečnost a kvalita potravin

18.1.201221523Lucie Janotová
Bezpečnost a kvalita potravin jsou neodmyslitelnou součástí celého potravinářského sektoru. V současné době nabídka potravinářských produktů převyšuje poptávku. Zákazníkům už nestačí nabídnout jen „nějaké“ potraviny, je třeba poskytnout jim kvalitní potraviny.

Nevěřte mýtům o jogurtech

24.9.201152803Jiří Kopáček
O pozitivním významu jogurtů a dalších zakysaných výrobků se příliš nepochybuje. Spotřebitelé je považují za chutné vnímají je také jako zdravé. Nedávno se však o zakysaných výrobcích začaly šířit blíže nezdůvodněné mýty, zkreslující či doslova zavádějící informace.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi