Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Potraviny

Kategorie článků:


Co nevíte o batátech

22.01.202031413Jana Petrová
Batáty? Co to je zase za novinku? A to jako budeme vařit? To se děcka budou divit. Tyto a podobné otázky se často ozývají v kuchyni, když se na jídelníčku objeví méně známá potravina, jako jsou třeba právě batáty. Jak se na tyto otázky připravit? Co z batátů uvařit? Čtěte dnešní článek.

Maso, nebo jeho alternativy?

23.10.201918902Olga Marinčáková
Maso při jejich výrobě nebylo použito, vyrábí se však většinou proto, aby se masu podobaly a nahradily ho ve stravě. Alternativy masa, trend, který se znovu dostává do popředí zájmu veřejnosti. A důvodem může být nejen hledisko zdravotní, ale sílí především hlasy ekonomické a ekologické.

Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí (2)

02.10.201927230Jana Spáčilová
Význam mléka a mléčných výrobků pro rostoucí organismus dětí je, i přes mnohé spekulace, neoddiskutovatelný. Další článek s touto problematikou odpovídá na časté dotazy týkající se nejen příjmu těchto potravin v dětském věku, ale také jejich zařazování do spotřebního koše.

Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí (1)

18.09.201926540Jana Spáčilová
Mléko není mezi dětskými strávníky právě oblíbené, v jejich výživě však má výsostné postavení. Dokážete svým strávníkům zdůvodnit, proč je konzumace mléka a mléčných výrobků tak podstatná? A věděli jste, že mléko ovlivňuje dokonce i naši náladu a kvalitu spánku?

Co možná nevíte o avokádu

21.08.201981150Jana Petrová
"Ste se zbláznili? Pomazánka z avokáda? Víte, co to stojí? Navíc se to nedá běžně sehnat." I takovými slovy doprovázely některé vedoucí recepty s avokádem. Měly skutečně pravdu...? Více o avokádu, které někdy bývá přezdíváno máslový plod, se dozvíte v následujícím článku.

Co možná nevíte o máku

01.07.201934500Jana Spáčilová
Pěstování máku setého má v naší republice dlouholetou tradici a dokonce patříme mezi hlavní světové producenty. Kdo by u nás neznal makové buchty či nudle s mákem. Víte však, jaké látky mák obsahuje, čím je pro naši výživu cenný a čím naopak může být pro některé jedince nebezpečný?

Pepitky – hit letošního jara

25.04.201999170Redakce Jídelny.cz
Stále se vám nedaří plnit spotřební koš luštěnin? Strávníci luštěniny odmítají a vás mrzí pohled na výborné pokrmy, které končí v odpadu? Nezoufejte a zkuste to s pepitkami, potravinovou novinkou letošního jara. Že nevíte o co se jedná? Nevadí, přečtěte si následující článek a budete vědět více.

Sumeček africký – ryba z kategorie snů

10.12.201845690Pavel Ludvík
Některé školní jídelny ve snaze zvýšit zájem o ryby nabízejí ta nejkvalitnější rybí masa. Patří k nim i sumeček africký. Víte, že někde si jídla se zajímavou úpravou sumečka objednává stejný počet strávníků jako jídlo na dvojku?

Luštěninové pokrmy včera a dnes

03.12.201831494Jana Petrová
Dříve čočka s uzeným masem nebo hrachová kaše s párkem. Dnes čočka s rýží, hrách se zeleninou a fazole s bramborem. Zavádí se zcela bezmasé dny. Proč se mění doporučení, s čím podávat luštěniny?

Jak poznáme kvalitu

04.06.201818110Zdenka Macháčková
Víte jak poznat kvalitu potravin? Právě na to se zaměřuje série příruček volně dostupná na internetu. O třech vybraných tématech těchto příruček – Jak poznáme kvalitu drůbežího masa; obilovin a luštěnin; sóji a sójových výrobků, se dočtete v dnešním příspěvku.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi