Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam. Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Reklamní cookies
Reklamní cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Tyto informace neslouží k identifikaci Vaší osoby.
V mateřské škole v Osíku chtěli změnit zaběhnutou formu stravování. Dlouho se jim to nedařilo, nakonec se ale změny podařilo prosadit. Přečtěte si, jak toho dosáhli.
Přibývá jídelen, které se cíleně snaží zvyšovat spotřebu ovoce a zeleniny. Mezi nové postupy patří volná pultová nabídka těchto potravin pro všechny strávníky. Seznamte se zkušenostmi, které při tom získala školní jídelna v Polešovicích.
Říká se, že jíme očima a že prostředí, v kterém jíme, požitek z jídla znásobuje. Některé jídelny se při výzdobě svých prostor spokojují s málem, jinde naopak realizují mimořádné výtvarné počiny. Seznamte se se zkušenostmi a nápady.
Vaříte pro cizí strávníky z okolí, seniory, maminky na mateřské dovolené? Takové skupiny strávníků asi znáte. V dnešním rozhovoru vám ukážeme, jak se vaří pro mateřskou školu a současně pro lidi přestárlé a dlouhodobě nemocné, umístěné v nemocnici.
V druhé části rozhovoru s ředitelkou centrální školní jídelny v Třebíči hovoříme o křížení cest při přípravě stravy a systému HACCP, o zaměstnancích a výdeji stravy, o přípravě dietních jídel a dalších problémech, které chod velké jídelny doprovázejí.
Mnoho škol má svou vlastní jídelnu. V centrech měst ale bývá někdy soustředěno více škol poblíž sebe a těm pak často slouží jedna větší centrální jídelna. Do jedné takové vás dnes zveme.
Požadavky na hygienu stravovacích provozů se zpřísňují, náklady stoupají a dětských strávníků ubývá. Řešením je centralizace vaření a rozvoz jídel. Přečtěte si, jaké zkušenosti s tím mají v Novém Městě na Moravě.
Když se jídelna přestavuje, když se v ní rekonstruuje jen malá část, vždy to představuje velký zásah do jejího provozu a pocítí ho strávníci. Podívejme se, jak se s rekonstrukcí za provozu vypořádali v Dobřanech.
V závěrečném dílu reportáže z jídelny v Hradci Králové se dočtete o různých metodách řízení a formování pracovního týmu, které zde uplatňují, o rozdělení práce v kuchyni mezi různé profese, o přijímání kuchařek, jejich platech, odměňování a motivaci, a také o vzdělávání kuchařek i vedoucích.
V druhém dílu reportáže ze školní jídelny ZŠ Milady Horákové v Hradci Králové diskutujeme s její vedoucí o tom, jak nakupovat kvalitní potraviny co nejlevněji, jaké mají zkušenosti s přípravou dvou jídel na výběr a jak se jim daří dodržovat výživové normy.