Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Jak vhodně zacházet s masem (1)

20.5.201940Lucie Janotová
Maso pozitivní na salmonely, prošlé maso ve školní jídelně a podobné negativní zprávy slýcháme z médií stále častěji. Jak se v provoze školní jídelny vyvarovat možným potížím s touto rizikovou potravinou a chránit svoje strávníky? Pouze důsledným dodržováním určitých pravidel při manipulaci. Znáte tato pravidla?

Faktory ovlivňující prostředí kuchyně

10.4.20196050Pavel Otoupal
Dnes si zopakujeme základní hygienické požadavky na prostředí kuchyňského provozu. Víte například, které faktory mohou toto prostředí ovlivňovat a mít významný vliv na zdravotní nezávadnost vyráběných pokrmů? Více se dozvíte v následujícím článku.

Časté dotazy z hygieny

1.4.201911320Pavel Ludvík
Nechat nádobí doschnout nebo ho utírat utěrkami? A opravdu jsou všechna dřevěná prkénka ve stravovacím provozu nevhodná? Jak správně postupovat při přípravě masa v konvektomatu přes noc? Na tyto a další stále se opakující dotazy odpovídá hygienik v následujícím článku.

Salmonely opět udeřily. Ale marně!

20.3.20196800Pavel Otoupal
Děvčata, už jste to slyšely? V jídelně na sídlišti mají salmonelózu! – Ano, nedávné nálezy kontaminovaného masa jen prohloubily obavy pracovníků společného stravování. Co když právě u nás vznikne nákaza? Jak tomu předcházet? Je pravda, že salmonely přežijí i var a sanitaci a že existují ještě odolnější bakterie?

Mikroorganismy ve školní jídelně (2)

27.2.20196711Pavel Ludvík
Druhý díl rozhovoru s hygienikem odpovídá na konkrétní dotazy čtenářů portálu Jídelny.cz. Víte například, jak správně uchovávat pudink a zda je při jeho chlazení nutný šoker? Může vůbec školní jídelna nakupovat potraviny z farem, a pokud ano, tak za jakých podmínek?

Mikroorganismy ve školní jídelně (1)

20.2.20196920Pavel Ludvík
Jsou pouhým okem neviditelné a přesto často velmi nebezpečné. Řeč je o mikroorganismech vyskytujících se všude kolem nás. Které mikroorganismy nejvíce ohrožují strávníky ve vašich provozech a jak se tomuto nebezpečí lehce vyvarovat?

Skladování potravin v chladu

30.1.20199280Lucie Janotová
Co znamená, že se má potravina skladovat v chladu? Víte, které potraviny spolu skladovat můžete a které naopak spolu v lednici být nesmí? A za jakých podmínek skladovat otevřené výrobky? Na tyto a mnoho dalších otázek najdete odpověď v následujícím článku.

Kdy musí mít kuchařka pokrývku hlavy?

28.11.2018175312Pavel Ludvík
Kontrola z KHS udělila kuchařce u výdeje obědů pokutu 500 Kč za to, že neměla pokrývku hlavy. Měla na to právo? Kdy musí kuchařka nosit pokrývku hlavy a kdy ne? Jak má takový kus oděvu vypadat, stačí šátek, kšilt nebo čelenka? Přečtěte si rozhovor s hygieničkou, který přináší podrobnosti.

Pracovní oděv kuchařek

5.11.201818007Pavel Ludvík
Může mít kuchařka místo bílých kalhot světlé legíny a třeba tričko s motivem? Existuje předpis, kde je napsáno, na jaké konkrétní pracovní oděvy má nárok kuchařka za 1 rok? A co obuv, je někde stanovený druh obuvi pro kuchařku? Na tyto a další otázky týkající se pracovního oblečení odpovídá následující článek.

Výsledky studie výskytu mikroorganismů v provozovnách stravovacích služeb

2.7.20187420Jan Strejček
Kolektiv odborníků z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně realizoval studii s cílem vyhodnotit hygienickou kvalitu stravovacích služeb. Odebírání vzorků probíhalo i ve třech ŠJ, jejichž výsledky přináší tento příspěvek.
Předchozí12345 ... 14Další
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi