Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Jak na hygienu rukou – mýty a skutečnosti

7.12.202010080Pavel Ludvík
Kuchařky ze školení vědí, že si mají často a důkladně mýt ruce. Dnes se dozvídají, že co nejčastěji, pak je ještě dezinfikovat, pracovat v rukavicích a objevují se už i požadavky na dezinfekci ochranných pracovních pomůcek. Je to ale skutečně potřeba? Co na to odborníci na hygienu rukou?

Dezinfekce rukou: jak na ni

2.11.20207580Pavel Ludvík
V jídelně stojí fronta dětí. Každé si na ruce rychle stříkne trochu dezinfekce a hurá na oběd. Znáte to. Ruce čisté i špinavé, suché i vlhké, všechno jedno. Kdy je dezinfekce rukou skutečně účinná? Jaké přípravky používat? Nestačí si ruce pořádně umýt? Vše se dozvíte v rozhovoru s odbornicí na dezinfekci ze SZÚ.

Na co se ptáte k opatřením proti koronaviru

12.10.202020044Lucie Janotová
Třetí série dotazů trápící zaměstnance školních jídelen, které se týkají opatření proti koronaviru. Tentokrát se dozvíte odpovědi například k přejímce zboží, samoobslužnému výdeji, výdeji obědů cizím strávníkům či detaily ke stravování a pitnému režimu dětí v MŠ.

Jak se vyhnout chemické kontaminaci pokrmů ve stravovacím provoze

5.10.20207370Helena Schmiedová
Jistě chcete pro své strávníky připravovat pokrmy nejen chutné, ale i zdravé. Víte, jak postupovat, aby nedošlo k zatížení stravy zdraví škodlivými chemickými látkami, které pochází například z nevhodné sanitace? Vše se dozvíte v článku.

Co vás zajímá k opatřením proti koronaviru

23.9.202021250Lucie Janotová
Další dávka častých dotazů k tématu opatření proti koronaviru, které přicházejí ze školních jídelen. Odpovědi na ně pro vás zpracovala hygienická konzultantka. Dozvíte se například, jak správně umývat ovoce a zeleninu, přečtete si o průběžné dezinfekci a vhodné sanitaci v současné době.

Oplachujete nádobí horkou vodou?

21.9.202013622Pavel Ludvík
Také vás zarazilo, že nádobí máte při ručním mytí opláchnout vodou 85 stupňů horkou? Také máte z tohoto postupu obavy? Redakce portálu Jídelny.cz pátrala po důvodu takového požadavku a zjistila, že jde o omyl. Seznamte se s podrobnostmi.

Časté dotazy k opatřením proti koronaviru

16.9.202026611Lucie Janotová
Připadá vám současná situace s opatřeními proti koronaviru ve školním stravování značně nejasná? V následujícím článku hygienická konzultantka Ing. Lucie Janotová, Ph.D. sepsala odpovědi na nejčastější dotazy, které ze školních jídelen přicházejí.

Teploty pokrmů a potravin

2.9.202019613Jana Petrová
Září je tady a s ním i nový školní rok. Jaképak nám asi přinese teploty, užijeme si letos babího léta? Když už se bavíme o venkovních teplotách, pojďme si lehce připomenout i teploty, které dle dotazů v diskuzích často trápí zaměstnance stravovacích provozů. Dovolte nám lehké letní zopakování.

Provádíte sanitaci správně?

1.6.202011620Helena Bělehrádková Schmiedová
Víte, co je základem správné sanitace? A proč není vhodné míchat více přípravků dohromady v domnění, že vznikne účinnější směs? Přečtěte si následující článek a budete mít jasno. Dozvíte se nejenom odpovědi na předešlé dotazy, ale především na co si dát pozor při výběru čisticích a dezinfekčních prostředků.

Kosti při vaření školních obědů

27.5.202020402Pavel Ludvík
Často se diskutuje, zda se kosti ve školní jídelně mohou nebo nemohou používat. Důvod? Zvláštní rizika a nebezpečí. Kde kosti skladovat, když na ně není zvláštní lednička? Jak je správně zpracovávat? Víte, jak je správně po uvaření jídla zlikvidovat? Odbornice na hygienu vám v rozhovoru poradí, jak na to.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi