Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Pracovní oděv kuchařek

5.11.20189297Pavel Ludvík
Může mít kuchařka místo bílých kalhot světlé legíny a třeba tričko s motivem? Existuje předpis, kde je napsáno, na jaké konkrétní pracovní oděvy má nárok kuchařka za 1 rok? A co obuv, je někde stanovený druh obuvi pro kuchařku? Na tyto a další otázky týkající se pracovního oblečení odpovídá následující článek.

Výsledky studie výskytu mikroorganismů v provozovnách stravovacích služeb

2.7.20185160Jan Strejček
Kolektiv odborníků z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně realizoval studii s cílem vyhodnotit hygienickou kvalitu stravovacích služeb. Odebírání vzorků probíhalo i ve třech ŠJ, jejichž výsledky přináší tento příspěvek.

HACCP není jen zkratka

29.1.201815000Lucie Janotová
HACCP – zkratka, za kterou se ukrývá celý systém kritických bodů, se v praxi používá již přes 13 let. Mnohdy je však jeho smysl nesprávně pochopen. Příspěvek připomíná základní cíle systému HACCP, který, pokud je správně nastaven a dodržován, zajišťuje bezpečnost připravovaných pokrmů.

Salmonelóza – rizika a prevence nákazy

2.11.201715411Žaneta Morávková
V první polovině září došlo k nákaze salmonelózy ve školní jídelně v Královéhradeckém kraji. Zdrojem bakterií byl těstovinový salát s kuřecím masem. Přečtěte si podrobnou zprávu hygieniků a poučte se z chyb, které vedly k výrobě pokrmu poškozujícího zdraví strávníků.

Proč došlo k salmonelóze ve školní jídelně?

29.5.201720290Pavel Ludvík
V době množství zpráv o salmonelách v brazilském kuřecím mase nelze zapomenout na březnovou salmonelózu, ke které došlo ve školní jídelně v Spišském Štvrtku na Slovensku. Její původ nebyl z drůbeže. Proč k nákaze došlo? Seznamte se se stanovisky hygieniků.

Je třeba se bát salmonel?

26.4.201716442Pavel Ludvík
V poslední době se ve sdělovacích prostředích opět objevilo více zpráv o salmonelách v kuřecím masu. Přibývá těchto bakterií, je třeba se jich bát, nebo jde o planý poplach? Mohou vůbec jídelny zabránit tomu, aby nakoupily potraviny obsahující salmonely?

Jarní semináře ASPOS

10.4.201716550Redakce Jídelny.cz
Asociace společného stravování pro vás připravila již osmý ročník seminářů na téma Řízení školní jídelny. Tentokrát na téma Hygiena, sanitace a boj proti škůdcům. Tyto tradiční akce pro školní jídelny se budou konat ve 4 městech ČR.

Rychlý test účinnosti sanitace provozu

6.2.201751051Redakce Jídelny.cz
Provedli jste sanitaci vašeho provozu. Jak se ale přesvědčit, že byla účinná? Dnes již existují přípravky a prostředky, které to dokáží zkontrolovat. Jedním z nich je BioFinder. Seznamte se, jak funguje a na co se dá použít.

Nakládání s chemickými látkami a směsmi v jídelnách nově

25.4.201645900Jana Königová
Novela zákona o ochraně veřejného zdraví přinesla změny v tom, jak mají jídelny nakládat s chemickými látkami a směsmi. Patří tam i čisticí a dezinfekční prostředky nebo další přípravky, které se ve stravovacích provozech používají. Co se tedy změnilo?

Salmonelóza v Plzni a co z ní plyne pro jídelny

4.8.201538641Pavel Ludvík
Na konci července došlo k rozsáhlé salmonelové nákaze v jídelně v Plzni. Zdrojem byly bakterie salmonely ve vajíčcích. Jaké závěry z toho vyplývají pro jídelny, které jídla s vajíčky připravují?
Předchozí12345 ... 13Další
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi