Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Hygienický plán úklidu kuchyně

1.7.20229800Eva Povová
Zdravá kuchyně začíná od podlahy. Jak udržet kuchyni čistou a hygienickou? Jak dodržovat hygienu potravin, osobní hygienu a čistotu celého provozu? Vytvořte si plán úklidu. Máme pro Vás několik tipů jak na to.

Světový den hygieny rukou

5.5.20224290Zdenka Macháčková
5. květen byl Valným shromážděním OSN ustanoven jako Světový den hygieny rukou. Proč je tak důležité si pořádně mýt ruce? Jaká je správná technika mytí rukou a kde nejčastěji děláme chyby? Co o hygieně rukou možná nevíte?

Cizí předměty v kuchyni a hygiena

14.3.202219900Pavel Ludvík
Může kuchařka nosit hodinky pod rukavicí? Co říká aktuální legislativa k mobilním telefonům u pracovníků v kuchyni? Jak tam správně používat propisku, aby neohrožovala bezpečnost pokrmů? Zeptali jsme se odborníka na hygienu na další otázky, které často řešíte.

Také se v jídelně bráníte covidu?

31.1.202215940Redakce Jídelny.cz
Nemocní žáci, učitelé, kuchařky. Antigenní a PCR testování. Karantény, izolace, homeoffice. Zavřené jídelny. To vše patří k dnešní době navzdory tomu, že se všichni koronavirové nákaze bráníme, jak můžeme. Jaká pravidla nyní ve školních jídelnách platí? Jak postupovat, aby se nemoc zbytečně nepřenášela?

Zeptali jsme se odborníka na hygienu

1.11.202124183Pavel Ludvík
Může mít kuchařka gelové nehty? A co uklízečka ve školní jídelně? Může si strávník přinášet vlastní stravu a jak s ní dále nakládat? Lze pro přípravu jídel používat teplou vodu z vodovodu? Kdy můžeme zmrazovat maso a kdy ne? Tak právě na tyto otázky jsme hledali odpověď u odborníka na hygienu.

Test znalostí hygieny ve školním stravování

4.10.202124981Redakce Jídelny.cz
Opět hygienici bombardují vaši jídelnu zákazy a příkazy? Opět nevíte, co si myslet o doporučeních, které v oblasti hygieny zveřejňuje MŠMT? Nevíte, zda vaše znalosti hygieny odpovídají požadavkům na „vykonávání činnosti epidemiologicky závažné“? Udělejte si test znalostí hygieny a zjistěte, jak na tom jste.

Manuály MŠMT a MZd pro školní jídelny

17.8.202150412Redakce Jídelny.cz
MŠMT vydalo pro školní rok 2021/2022 soubor doporučení pro školy a školská zařízení vzhledem ke covid-19. Seznamte se s tím, co platí pro školní jídelny, co je jen doporučení a co je závazné. -- Aktualizováno 28. 8. – platná doporučení MZd. Víte, v čem se liší od pokynů MŠMT?

Jak na hygienu rukou – mýty a skutečnosti

7.12.202017570Pavel Ludvík
Kuchařky ze školení vědí, že si mají často a důkladně mýt ruce. Dnes se dozvídají, že co nejčastěji, pak je ještě dezinfikovat, pracovat v rukavicích a objevují se už i požadavky na dezinfekci ochranných pracovních pomůcek. Je to ale skutečně potřeba? Co na to odborníci na hygienu rukou?

Dezinfekce rukou: jak na ni

2.11.202015010Pavel Ludvík
V jídelně stojí fronta dětí. Každé si na ruce rychle stříkne trochu dezinfekce a hurá na oběd. Znáte to. Ruce čisté i špinavé, suché i vlhké, všechno jedno. Kdy je dezinfekce rukou skutečně účinná? Jaké přípravky používat? Nestačí si ruce pořádně umýt? Vše se dozvíte v rozhovoru s odbornicí na dezinfekci ze SZÚ.

Na co se ptáte k opatřením proti koronaviru

12.10.202026684Lucie Janotová
Třetí série dotazů trápící zaměstnance školních jídelen, které se týkají opatření proti koronaviru. Tentokrát se dozvíte odpovědi například k přejímce zboží, samoobslužnému výdeji, výdeji obědů cizím strávníkům či detaily ke stravování a pitnému režimu dětí v MŠ.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi