Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Funkční sanitační plán je základ

23.9.20198181Helena Schmiedová
Máte ve vašem stravovacím provozu správně nastavený sanitační plán? Nejen pro velké, ale i pro malé školní jídelny je to v současné době nutnost. Přečtěte si zkušenosti paní vedoucí z Uherského Brodu, kde vhodné nastavení pomohlo při úklidu celé provozovny a navíc celý úklid zjednodušilo, zrychlilo a zefektivnilo.

Sanitace kuchyní – na co si dát pozor při výběru čisticích a dezinfekčních prostředků

19.6.20198962Helena Schmiedová
Provádíte správně mytí a dezinfekci ve vašem stravovacím provozu? Ptáte se, jaké prostředky a jakým způsobem používat? Následující článek vám zcela jednoduše poradí, na co si při výběru čisticích a dezinfekčních prostředků do kuchyní školních jídelen dát pozor a doporučí vám vhodné přípravky.

Jak vhodně zacházet s masem (2)

5.6.20196350Lucie Janotová
Druhý díl článku pojednávajícím o tom, jak vhodně zacházet s masem ve stravovacím provozu, se věnuje zpracování masa, jeho tepelnému opracování a výdeji pokrmů z masa. Zásadu FIFO asi znají všichni, víte ale, co znamená zkratka FEFO? Toto i mnohem více se dozvíte v článku.

Jak vhodně zacházet s masem (1)

20.5.20199581Lucie Janotová
Maso pozitivní na salmonely, prošlé maso ve školní jídelně a podobné negativní zprávy slýcháme z médií stále častěji. Jak se v provoze školní jídelny vyvarovat možným potížím s touto rizikovou potravinou a chránit svoje strávníky? Pouze důsledným dodržováním určitých pravidel při manipulaci. Znáte tato pravidla?

Faktory ovlivňující prostředí kuchyně

10.4.20199441Pavel Otoupal
Dnes si zopakujeme základní hygienické požadavky na prostředí kuchyňského provozu. Víte například, které faktory mohou toto prostředí ovlivňovat a mít významný vliv na zdravotní nezávadnost vyráběných pokrmů? Více se dozvíte v následujícím článku.

Časté dotazy z hygieny

1.4.201917311Pavel Ludvík
Nechat nádobí doschnout nebo ho utírat utěrkami? A opravdu jsou všechna dřevěná prkénka ve stravovacím provozu nevhodná? Jak správně postupovat při přípravě masa v konvektomatu přes noc? Na tyto a další stále se opakující dotazy odpovídá hygienik v následujícím článku.

Salmonely opět udeřily. Ale marně!

20.3.20199141Pavel Otoupal
Děvčata, už jste to slyšely? V jídelně na sídlišti mají salmonelózu! – Ano, nedávné nálezy kontaminovaného masa jen prohloubily obavy pracovníků společného stravování. Co když právě u nás vznikne nákaza? Jak tomu předcházet? Je pravda, že salmonely přežijí i var a sanitaci a že existují ještě odolnější bakterie?

Mikroorganismy ve školní jídelně (2)

27.2.20199271Pavel Ludvík
Druhý díl rozhovoru s hygienikem odpovídá na konkrétní dotazy čtenářů portálu Jídelny.cz. Víte například, jak správně uchovávat pudink a zda je při jeho chlazení nutný šoker? Může vůbec školní jídelna nakupovat potraviny z farem, a pokud ano, tak za jakých podmínek?

Mikroorganismy ve školní jídelně (1)

20.2.20199200Pavel Ludvík
Jsou pouhým okem neviditelné a přesto často velmi nebezpečné. Řeč je o mikroorganismech vyskytujících se všude kolem nás. Které mikroorganismy nejvíce ohrožují strávníky ve vašich provozech a jak se tomuto nebezpečí lehce vyvarovat?

Skladování potravin v chladu

30.1.201914590Lucie Janotová
Co znamená, že se má potravina skladovat v chladu? Víte, které potraviny spolu skladovat můžete a které naopak spolu v lednici být nesmí? A za jakých podmínek skladovat otevřené výrobky? Na tyto a mnoho dalších otázek najdete odpověď v následujícím článku.
Předchozí12345 ... 14Další
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi