Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Dezinfekce rukou: jak na ni

2.11.20202890Pavel Ludvík
V jídelně stojí fronta dětí. Každé si na ruce rychle stříkne trochu dezinfekce a hurá na oběd. Znáte to. Ruce čisté i špinavé, suché i vlhké, všechno jedno. Kdy je dezinfekce rukou skutečně účinná? Jaké přípravky používat? Nestačí si ruce pořádně umýt? Vše se dozvíte v rozhovoru s odbornicí na dezinfekci ze SZÚ.

Na co se ptáte k opatřením proti koronaviru

12.10.202012604Lucie Janotová
Třetí série dotazů trápící zaměstnance školních jídelen, které se týkají opatření proti koronaviru. Tentokrát se dozvíte odpovědi například k přejímce zboží, samoobslužnému výdeji, výdeji obědů cizím strávníkům či detaily ke stravování a pitnému režimu dětí v MŠ.

Jak se vyhnout chemické kontaminaci pokrmů ve stravovacím provoze

5.10.20204220Helena Schmiedová
Jistě chcete pro své strávníky připravovat pokrmy nejen chutné, ale i zdravé. Víte, jak postupovat, aby nedošlo k zatížení stravy zdraví škodlivými chemickými látkami, které pochází například z nevhodné sanitace? Vše se dozvíte v článku.

Co vás zajímá k opatřením proti koronaviru

23.9.202013530Lucie Janotová
Další dávka častých dotazů k tématu opatření proti koronaviru, které přicházejí ze školních jídelen. Odpovědi na ně pro vás zpracovala hygienická konzultantka. Dozvíte se například, jak správně umývat ovoce a zeleninu, přečtete si o průběžné dezinfekci a vhodné sanitaci v současné době.

Oplachujete nádobí horkou vodou?

21.9.20208542Pavel Ludvík
Také vás zarazilo, že nádobí máte při ručním mytí opláchnout vodou 85 stupňů horkou? Také máte z tohoto postupu obavy? Redakce portálu Jídelny.cz pátrala po důvodu takového požadavku a zjistila, že jde o omyl. Seznamte se s podrobnostmi.

Časté dotazy k opatřením proti koronaviru

16.9.202019841Lucie Janotová
Připadá vám současná situace s opatřeními proti koronaviru ve školním stravování značně nejasná? V následujícím článku hygienická konzultantka Ing. Lucie Janotová, Ph.D. sepsala odpovědi na nejčastější dotazy, které ze školních jídelen přicházejí.

Teploty pokrmů a potravin

2.9.202010683Jana Petrová
Září je tady a s ním i nový školní rok. Jaképak nám asi přinese teploty, užijeme si letos babího léta? Když už se bavíme o venkovních teplotách, pojďme si lehce připomenout i teploty, které dle dotazů v diskuzích často trápí zaměstnance stravovacích provozů. Dovolte nám lehké letní zopakování.

Provádíte sanitaci správně?

1.6.20208640Helena Bělehrádková Schmiedová
Víte, co je základem správné sanitace? A proč není vhodné míchat více přípravků dohromady v domnění, že vznikne účinnější směs? Přečtěte si následující článek a budete mít jasno. Dozvíte se nejenom odpovědi na předešlé dotazy, ale především na co si dát pozor při výběru čisticích a dezinfekčních prostředků.

Kosti při vaření školních obědů

27.5.202015182Pavel Ludvík
Často se diskutuje, zda se kosti ve školní jídelně mohou nebo nemohou používat. Důvod? Zvláštní rizika a nebezpečí. Kde kosti skladovat, když na ně není zvláštní lednička? Jak je správně zpracovávat? Víte, jak je správně po uvaření jídla zlikvidovat? Odbornice na hygienu vám v rozhovoru poradí, jak na to.

Může se koronavirus přenášet potravinami?

14.5.202011530Jana Petrová
Ochrana sebe a svých strávníků před rizikem nákazy koronaviru, to je nyní úkol číslo jedna ve školních jídelnách. Ve spojitosti se stravováním se nabízí otázka, zda se virus může přenášet potravinami. Přečtěte si vyjádření odborníků k této problematice, zbavte se nejistoty a buďte v obraze.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi