Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Faktory ovlivňující prostředí kuchyně

10.4.20193440Pavel Otoupal
Dnes si zopakujeme základní hygienické požadavky na prostředí kuchyňského provozu. Víte například, které faktory mohou toto prostředí ovlivňovat a mít významný vliv na zdravotní nezávadnost vyráběných pokrmů? Více se dozvíte v následujícím článku.

Časté dotazy z hygieny

1.4.20198800Pavel Ludvík
Nechat nádobí doschnout nebo ho utírat utěrkami? A opravdu jsou všechna dřevěná prkénka ve stravovacím provozu nevhodná? Jak správně postupovat při přípravě masa v konvektomatu přes noc? Na tyto a další stále se opakující dotazy odpovídá hygienik v následujícím článku.

Salmonely opět udeřily. Ale marně!

20.3.20196200Pavel Otoupal
Děvčata, už jste to slyšely? V jídelně na sídlišti mají salmonelózu! – Ano, nedávné nálezy kontaminovaného masa jen prohloubily obavy pracovníků společného stravování. Co když právě u nás vznikne nákaza? Jak tomu předcházet? Je pravda, že salmonely přežijí i var a sanitaci a že existují ještě odolnější bakterie?

Mikroorganismy ve školní jídelně (2)

27.2.20196131Pavel Ludvík
Druhý díl rozhovoru s hygienikem odpovídá na konkrétní dotazy čtenářů portálu Jídelny.cz. Víte například, jak správně uchovávat pudink a zda je při jeho chlazení nutný šoker? Může vůbec školní jídelna nakupovat potraviny z farem, a pokud ano, tak za jakých podmínek?

Mikroorganismy ve školní jídelně (1)

20.2.20196400Pavel Ludvík
Jsou pouhým okem neviditelné a přesto často velmi nebezpečné. Řeč je o mikroorganismech vyskytujících se všude kolem nás. Které mikroorganismy nejvíce ohrožují strávníky ve vašich provozech a jak se tomuto nebezpečí lehce vyvarovat?

Skladování potravin v chladu

30.1.20198550Lucie Janotová
Co znamená, že se má potravina skladovat v chladu? Víte, které potraviny spolu skladovat můžete a které naopak spolu v lednici být nesmí? A za jakých podmínek skladovat otevřené výrobky? Na tyto a mnoho dalších otázek najdete odpověď v následujícím článku.

Kdy musí mít kuchařka pokrývku hlavy?

28.11.2018167512Pavel Ludvík
Kontrola z KHS udělila kuchařce u výdeje obědů pokutu 500 Kč za to, že neměla pokrývku hlavy. Měla na to právo? Kdy musí kuchařka nosit pokrývku hlavy a kdy ne? Jak má takový kus oděvu vypadat, stačí šátek, kšilt nebo čelenka? Přečtěte si rozhovor s hygieničkou, který přináší podrobnosti.

Pracovní oděv kuchařek

5.11.201817347Pavel Ludvík
Může mít kuchařka místo bílých kalhot světlé legíny a třeba tričko s motivem? Existuje předpis, kde je napsáno, na jaké konkrétní pracovní oděvy má nárok kuchařka za 1 rok? A co obuv, je někde stanovený druh obuvi pro kuchařku? Na tyto a další otázky týkající se pracovního oblečení odpovídá následující článek.

Výsledky studie výskytu mikroorganismů v provozovnách stravovacích služeb

2.7.20187080Jan Strejček
Kolektiv odborníků z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně realizoval studii s cílem vyhodnotit hygienickou kvalitu stravovacích služeb. Odebírání vzorků probíhalo i ve třech ŠJ, jejichž výsledky přináší tento příspěvek.

HACCP není jen zkratka

29.1.201819510Lucie Janotová
HACCP – zkratka, za kterou se ukrývá celý systém kritických bodů, se v praxi používá již přes 13 let. Mnohdy je však jeho smysl nesprávně pochopen. Příspěvek připomíná základní cíle systému HACCP, který, pokud je správně nastaven a dodržován, zajišťuje bezpečnost připravovaných pokrmů.
Předchozí12345 ... 14Další
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi