Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Nakládání s chemickými látkami a směsmi v jídelnách nově

25.4.201648100Jana Königová
Novela zákona o ochraně veřejného zdraví přinesla změny v tom, jak mají jídelny nakládat s chemickými látkami a směsmi. Patří tam i čisticí a dezinfekční prostředky nebo další přípravky, které se ve stravovacích provozech používají. Co se tedy změnilo?

Salmonelóza v Plzni a co z ní plyne pro jídelny

4.8.201539621Pavel Ludvík
Na konci července došlo k rozsáhlé salmonelové nákaze v jídelně v Plzni. Zdrojem byly bakterie salmonely ve vajíčcích. Jaké závěry z toho vyplývají pro jídelny, které jídla s vajíčky připravují?

Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž (3)

11.12.201446650Lucie Janotová, Jiří Plzák
Závěrečný díl cyklu článku o zkušenostech se systémem HACCP je zaměřen na realizaci systému v provozu a přináší přehled možnosti, jak celý systém zjednodušit, avšak při zachování jeho funkčnosti a kvality.

Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž (2)

8.12.201445360Lucie Janotová, Jiří Plzák
Druhý díl článku o zkušenostech se systémem HACCP se zabývá analýzou nebezpečí, přináší přehled častých pochybení, kterých se stravovací provozy v této oblasti dopouštějí, a seznámí vás i praktickými poznatky ke stanovení kritických bodů.

Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž (1)

3.12.201482740Lucie Janotová, Jiří Plzák
Více než 10 let používání systému HACCP přineslo řadu námětů, jak ho vylepšit, uspořádat účelněji, příp. zjednodušit. V třídílném článku se těmito možnostmi budeme zabývat a ukážeme si i příklady z praxe. První díl rozebírá mimo jiné výrobní diagramy.

Učebnice Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech

27.8.201473721Redakce Jídelny.cz
Zajímá vás, jak připravit bezpečné a zdravotně nezávadné pokrmy? Chcete mít po ruce základy osobní a provozní hygieny v kostce? Pak právě pro vás vydal portál Jídelny.cz novou publikaci – Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Seznamte se s ní.

Jsou zeleninové saláty nebezpečné? Ne!

22.4.201427980Pavel Ludvík
Odbornou i laickou veřejnost nedávno zaujal případ hromadné alimentární nákazy, které propukla v domově mládeže ve Zlínském kraji. Podrobné informace o tomto případu a co z něho vyplývá pro školní jídelny nám poskytli na Krajské hygienické stanici ve Zlíně.

Pohled odborníka na uplatňování hygieny v jídelnách

25.7.201333290Jozef Golian
Slovenští hygienici provedli v posledním roce dva velké "zátahy" na školní jídelny a o zveřejněných výsledcích se rozsáhle diskutuje. Seznamte se, jak se na zjištěné nedostatky, ale i na úsilí školních jídelen v oblasti hygieny dívá nezávislý odborník. Mnohé závěry se velmi podobají situaci v Česku!

Poučení z kontrol hygieniků

13.7.201347002Pavel Ludvík
České a slovenské veřejnosti bylo v posledních měsících prezentováno několik zpráv z kontrol, které hygienici provedli v různých provozech hromadného stravování. Co se v těchto dokumentech můžeme dočíst a jak je mohou použít školní jídelny?

Světový den hygieny rukou

29.5.201338494Marcela Iliašová
V neděli 5. května 2013 si lidé na celém světě připomínali význam hygieny rukou. V nemocnicích, výzkumných ústavech a na podobných pracovištích organizovali akce, na kterých zájemcům předváděli správné umývání rukou. Přečtete si, jak se do těchto akcí zapojila i školní jídelna.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi