Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Teploty pokrmů a potravin

2.9.202027283Jana Petrová
Září je tady a s ním i nový školní rok. Jaképak nám asi přinese teploty, užijeme si letos babího léta? Když už se bavíme o venkovních teplotách, pojďme si lehce připomenout i teploty, které dle dotazů v diskuzích často trápí zaměstnance stravovacích provozů. Dovolte nám lehké letní zopakování.

Provádíte sanitaci správně?

1.6.202014510Helena Bělehrádková Schmiedová
Víte, co je základem správné sanitace? A proč není vhodné míchat více přípravků dohromady v domnění, že vznikne účinnější směs? Přečtěte si následující článek a budete mít jasno. Dozvíte se nejenom odpovědi na předešlé dotazy, ale především na co si dát pozor při výběru čisticích a dezinfekčních prostředků.

Kosti při vaření školních obědů

27.5.202023302Pavel Ludvík
Často se diskutuje, zda se kosti ve školní jídelně mohou nebo nemohou používat. Důvod? Zvláštní rizika a nebezpečí. Kde kosti skladovat, když na ně není zvláštní lednička? Jak je správně zpracovávat? Víte, jak je správně po uvaření jídla zlikvidovat? Odbornice na hygienu vám v rozhovoru poradí, jak na to.

Může se koronavirus přenášet potravinami?

14.5.202017060Jana Petrová
Ochrana sebe a svých strávníků před rizikem nákazy koronaviru, to je nyní úkol číslo jedna ve školních jídelnách. Ve spojitosti se stravováním se nabízí otázka, zda se virus může přenášet potravinami. Přečtěte si vyjádření odborníků k této problematice, zbavte se nejistoty a buďte v obraze.

ASPOS vydal doporučení k hygieně pro ŠJ

7.5.202038522Redakce Jídelny.cz
MŠMT sice zveřejnilo manuál hygienických pokynů, ale stále panuje mnoho nejasností, jak zajistit hygienický provoz školních jídelen po znovuotevření škol. Asociace společného stravování zveřejnila podrobnější doporučení týkající se pravidel hygieny určené přímo školním jídelnám. Více informací zjistíte v článku.

Funkční sanitační plán je základ

23.9.201923981Helena Schmiedová
Máte ve vašem stravovacím provozu správně nastavený sanitační plán? Nejen pro velké, ale i pro malé školní jídelny je to v současné době nutnost. Přečtěte si zkušenosti paní vedoucí z Uherského Brodu, kde vhodné nastavení pomohlo při úklidu celé provozovny a navíc celý úklid zjednodušilo, zrychlilo a zefektivnilo.

Sanitace kuchyní – na co si dát pozor při výběru čisticích a dezinfekčních prostředků

19.6.201930242Helena Schmiedová
Provádíte správně mytí a dezinfekci ve vašem stravovacím provozu? Ptáte se, jaké prostředky a jakým způsobem používat? Následující článek vám zcela jednoduše poradí, na co si při výběru čisticích a dezinfekčních prostředků do kuchyní školních jídelen dát pozor a doporučí vám vhodné přípravky.

Jak vhodně zacházet s masem (2)

5.6.201920910Lucie Janotová
Druhý díl článku pojednávajícím o tom, jak vhodně zacházet s masem ve stravovacím provozu, se věnuje zpracování masa, jeho tepelnému opracování a výdeji pokrmů z masa. Zásadu FIFO asi znají všichni, víte ale, co znamená zkratka FEFO? Toto i mnohem více se dozvíte v článku.

Jak vhodně zacházet s masem (1)

20.5.201926031Lucie Janotová
Maso pozitivní na salmonely, prošlé maso ve školní jídelně a podobné negativní zprávy slýcháme z médií stále častěji. Jak se v provoze školní jídelny vyvarovat možným potížím s touto rizikovou potravinou a chránit svoje strávníky? Pouze důsledným dodržováním určitých pravidel při manipulaci. Znáte tato pravidla?

Faktory ovlivňující prostředí kuchyně

10.4.201921041Pavel Otoupal
Dnes si zopakujeme základní hygienické požadavky na prostředí kuchyňského provozu. Víte například, které faktory mohou toto prostředí ovlivňovat a mít významný vliv na zdravotní nezávadnost vyráběných pokrmů? Více se dozvíte v následujícím článku.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi