Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Test znalostí hygieny ve školním stravování

04.10.202132461Redakce Jídelny.cz
Opět hygienici bombardují vaši jídelnu zákazy a příkazy? Opět nevíte, co si myslet o doporučeních, které v oblasti hygieny zveřejňuje MŠMT? Nevíte, zda vaše znalosti hygieny odpovídají požadavkům na „vykonávání činnosti epidemiologicky závažné“? Udělejte si test znalostí hygieny a zjistěte, jak na tom jste.

Manuály MŠMT a MZd pro školní jídelny

17.08.202162332Redakce Jídelny.cz
MŠMT vydalo pro školní rok 2021/2022 soubor doporučení pro školy a školská zařízení vzhledem ke covid-19. Seznamte se s tím, co platí pro školní jídelny, co je jen doporučení a co je závazné. -- Aktualizováno 28. 8. – platná doporučení MZd. Víte, v čem se liší od pokynů MŠMT?

Jak na hygienu rukou – mýty a skutečnosti

07.12.202020870Pavel Ludvík
Kuchařky ze školení vědí, že si mají často a důkladně mýt ruce. Dnes se dozvídají, že co nejčastěji, pak je ještě dezinfikovat, pracovat v rukavicích a objevují se už i požadavky na dezinfekci ochranných pracovních pomůcek. Je to ale skutečně potřeba? Co na to odborníci na hygienu rukou?

Dezinfekce rukou: jak na ni

02.11.202018040Pavel Ludvík
V jídelně stojí fronta dětí. Každé si na ruce rychle stříkne trochu dezinfekce a hurá na oběd. Znáte to. Ruce čisté i špinavé, suché i vlhké, všechno jedno. Kdy je dezinfekce rukou skutečně účinná? Jaké přípravky používat? Nestačí si ruce pořádně umýt? Vše se dozvíte v rozhovoru s odbornicí na dezinfekci ze SZÚ.

Na co se ptáte k opatřením proti koronaviru

12.10.202029754Lucie Janotová
Třetí série dotazů trápící zaměstnance školních jídelen, které se týkají opatření proti koronaviru. Tentokrát se dozvíte odpovědi například k přejímce zboží, samoobslužnému výdeji, výdeji obědů cizím strávníkům či detaily ke stravování a pitnému režimu dětí v MŠ.

Jak se vyhnout chemické kontaminaci pokrmů ve stravovacím provoze

05.10.202017470Helena Schmiedová
Jistě chcete pro své strávníky připravovat pokrmy nejen chutné, ale i zdravé. Víte, jak postupovat, aby nedošlo k zatížení stravy zdraví škodlivými chemickými látkami, které pochází například z nevhodné sanitace? Vše se dozvíte v článku.

Co vás zajímá k opatřením proti koronaviru

23.09.202031460Lucie Janotová
Další dávka častých dotazů k tématu opatření proti koronaviru, které přicházejí ze školních jídelen. Odpovědi na ně pro vás zpracovala hygienická konzultantka. Dozvíte se například, jak správně umývat ovoce a zeleninu, přečtete si o průběžné dezinfekci a vhodné sanitaci v současné době.

Oplachujete nádobí horkou vodou?

21.09.202027012Pavel Ludvík
Také vás zarazilo, že nádobí máte při ručním mytí opláchnout vodou 85 stupňů horkou? Také máte z tohoto postupu obavy? Redakce portálu Jídelny.cz pátrala po důvodu takového požadavku a zjistila, že jde o omyl. Seznamte se s podrobnostmi.

Časté dotazy k opatřením proti koronaviru

16.09.202038281Lucie Janotová
Připadá vám současná situace s opatřeními proti koronaviru ve školním stravování značně nejasná? V následujícím článku hygienická konzultantka Ing. Lucie Janotová, Ph.D. sepsala odpovědi na nejčastější dotazy, které ze školních jídelen přicházejí.

Teploty pokrmů a potravin

02.09.202091103Jana Petrová
Září je tady a s ním i nový školní rok. Jaképak nám asi přinese teploty, užijeme si letos babího léta? Když už se bavíme o venkovních teplotách, pojďme si lehce připomenout i teploty, které dle dotazů v diskuzích často trápí zaměstnance stravovacích provozů. Dovolte nám lehké letní zopakování.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi