Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Příprava studených pokrmů

2.5.201344741Lucie Janotová
Ohledně přípravy studených pokrmů v jídelnách panuje mnoho nejasností. Jak při přípravě postupovat? Při jakých teplotách je možno tyto pokrmy, připravovat, skladovat, vydávat? Jsou nějaké závazné teplotní limity podobně jako u teplých pokrmů? Přečtěte si dnešní článek a vše vám bude jasnější.

Rozhovor s hygieničkou - kontaminované potraviny

15.11.201240591Pavel Ludvík
Kontaminované potraviny představují velkou hrozbu pro zdraví strávníků, zejména dětí. Přečtěte si rozhovor s hygieničkou, která objasňuje tato nebezpečí a cesty, jak ke kontaminaci může dojít.

Současné požadavky na hygienu ve školním stravování

27.9.2012116532Jarmila Rážová
Zařízení poskytující stravovací služby (tedy i jídelny) se řadí mezi potravinářské podniky, které spadají pod dozor orgánů ochrany veřejného zdraví. Provozovatelé těchto zařízení jsou povinni důsledně dodržovat povinnosti stanovené potravinovým právem. Které to jsou?

Jak se mohou jídelny bránit průjmovým nákazám

4.6.201131620Pavel Ludvík
Přestože epidemie průjmového onemocnění z Německa k nám dosud nedorazila, v jídelnách se již vzmáhá určitý neklid. Portál Jídelny.cz proto pátral na KHS Brno po opatřeních, které by jídelny měly v současné době uplatňovat.

Jak je to s kvalitou potravin, uváděním do oběhu a jejich původem?

4.3.201125360Lucie Janotová
Pro ochranu zdraví spotřebitelů je identifikace potravin velmi důležitá. Jak funguje státní dozor, co kontroluje? Jak poznám, že kupuji potravinu původem z ČR? Jak probíhá kontrola dovážených potravin?

Je obava z auditu opodstatněná?

24.11.201035940Jana Pribulová
Přístupy k auditům HACCP jsou různé. V dnešním článku se můžete seznámit s tím, jak provádějí audity ve slovenských jídelnách. Jak nám potvrdili naši hygienici, tento jiný pohled na audit HACCP může být přínosem i pro české jídelny.

Interní audit – stálé téma k diskusi

18.11.201055760Pavel Ludvík
Jsou témata, která se na portálu Jídelny.cz objeví, čtenáři je prodebatují a pak se zase ztratí. Jsou ovšem i jiná, o nichž se diskutuje donekonečna. Zveřejníme k nim článek, téma na chvíli zmizí a za pár týdnů se objeví opět. Znovu se diskutuje a shání se k němu informace. Mezi takové patří i interní audit HACCP.

Příprava pokrmů – mýty a skutečnost

22.10.201037190Lucie Janotová
Pokrmy, které jsou strávníkům ve školních jídelnách podávány, musí být zdravotně nezávadné. Základním předpokladem je proto dodržování nezbytných požadavků hygieny. Řada nebezpečí může být spolehlivě ovládána pouze doložitelným uplatněním postupů a principů správné výrobní a hygienické praxe (SVHP).

Zacházení nejen s rizikovými potravinami po výdeji ze skladu (2)

15.10.201044612Pavel Otoupal
Druhý díl článku o manipulaci s potravinami pojednává o tom, jak by se personál kuchyně měl chovat k potravinám nebo rozpracovaných pokrmům po fázi hrubé přípravy. Dočtete se o sanitaci, rozmrazování, čisté přípravně ovoce a zeleniny, o problematice dodržování teplot, o expedici pokrmů a dalších místech výrobního procesu, kde nedodržení zásad správné výrobní praxe by mohlo způsobit kontaminaci hotových výrobků.

Zacházení nejen s rizikovými potravinami po výdeji ze skladu (1)

8.10.201049051Pavel Otoupal
První díl článku o tom, jak zacházet s potravinami po výdeji ze skladu, se bude zabývat především hrubou přípravou potravin, masa a vajec. Zanedbáním hygienických požadavků nebo nedodržením správné praxe by zde mohla být ohrožena bezpečnost pokrmů.

Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi