Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž (3)

11.12.201450190Lucie Janotová, Jiří Plzák
Závěrečný díl cyklu článku o zkušenostech se systémem HACCP je zaměřen na realizaci systému v provozu a přináší přehled možnosti, jak celý systém zjednodušit, avšak při zachování jeho funkčnosti a kvality.

Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž (2)

8.12.201447680Lucie Janotová, Jiří Plzák
Druhý díl článku o zkušenostech se systémem HACCP se zabývá analýzou nebezpečí, přináší přehled častých pochybení, kterých se stravovací provozy v této oblasti dopouštějí, a seznámí vás i praktickými poznatky ke stanovení kritických bodů.

Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž (1)

3.12.201488210Lucie Janotová, Jiří Plzák
Více než 10 let používání systému HACCP přineslo řadu námětů, jak ho vylepšit, uspořádat účelněji, příp. zjednodušit. V třídílném článku se těmito možnostmi budeme zabývat a ukážeme si i příklady z praxe. První díl rozebírá mimo jiné výrobní diagramy.

Učebnice Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech

27.8.201476701Redakce Jídelny.cz
Zajímá vás, jak připravit bezpečné a zdravotně nezávadné pokrmy? Chcete mít po ruce základy osobní a provozní hygieny v kostce? Pak právě pro vás vydal portál Jídelny.cz novou publikaci – Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Seznamte se s ní.

Jsou zeleninové saláty nebezpečné? Ne!

22.4.201429310Pavel Ludvík
Odbornou i laickou veřejnost nedávno zaujal případ hromadné alimentární nákazy, které propukla v domově mládeže ve Zlínském kraji. Podrobné informace o tomto případu a co z něho vyplývá pro školní jídelny nám poskytli na Krajské hygienické stanici ve Zlíně.

Pohled odborníka na uplatňování hygieny v jídelnách

25.7.201334720Jozef Golian
Slovenští hygienici provedli v posledním roce dva velké "zátahy" na školní jídelny a o zveřejněných výsledcích se rozsáhle diskutuje. Seznamte se, jak se na zjištěné nedostatky, ale i na úsilí školních jídelen v oblasti hygieny dívá nezávislý odborník. Mnohé závěry se velmi podobají situaci v Česku!

Poučení z kontrol hygieniků

13.7.201348422Pavel Ludvík
České a slovenské veřejnosti bylo v posledních měsících prezentováno několik zpráv z kontrol, které hygienici provedli v různých provozech hromadného stravování. Co se v těchto dokumentech můžeme dočíst a jak je mohou použít školní jídelny?

Světový den hygieny rukou

29.5.201339904Marcela Iliašová
V neděli 5. května 2013 si lidé na celém světě připomínali význam hygieny rukou. V nemocnicích, výzkumných ústavech a na podobných pracovištích organizovali akce, na kterých zájemcům předváděli správné umývání rukou. Přečtete si, jak se do těchto akcí zapojila i školní jídelna.

Příprava studených pokrmů

2.5.201346491Lucie Janotová
Ohledně přípravy studených pokrmů v jídelnách panuje mnoho nejasností. Jak při přípravě postupovat? Při jakých teplotách je možno tyto pokrmy, připravovat, skladovat, vydávat? Jsou nějaké závazné teplotní limity podobně jako u teplých pokrmů? Přečtěte si dnešní článek a vše vám bude jasnější.

Rozhovor s hygieničkou - kontaminované potraviny

15.11.201242161Pavel Ludvík
Kontaminované potraviny představují velkou hrozbu pro zdraví strávníků, zejména dětí. Přečtěte si rozhovor s hygieničkou, která objasňuje tato nebezpečí a cesty, jak ke kontaminaci může dojít.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi