Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Jak je to s kvalitou potravin, uváděním do oběhu a jejich původem?

4.3.201123310Lucie Janotová
Pro ochranu zdraví spotřebitelů je identifikace potravin velmi důležitá. Jak funguje státní dozor, co kontroluje? Jak poznám, že kupuji potravinu původem z ČR? Jak probíhá kontrola dovážených potravin?

Je obava z auditu opodstatněná?

24.11.201034070Jana Pribulová
Přístupy k auditům HACCP jsou různé. V dnešním článku se můžete seznámit s tím, jak provádějí audity ve slovenských jídelnách. Jak nám potvrdili naši hygienici, tento jiný pohled na audit HACCP může být přínosem i pro české jídelny.

Interní audit – stálé téma k diskusi

18.11.201052510Pavel Ludvík
Jsou témata, která se na portálu Jídelny.cz objeví, čtenáři je prodebatují a pak se zase ztratí. Jsou ovšem i jiná, o nichž se diskutuje donekonečna. Zveřejníme k nim článek, téma na chvíli zmizí a za pár týdnů se objeví opět. Znovu se diskutuje a shání se k němu informace. Mezi takové patří i interní audit HACCP.

Příprava pokrmů – mýty a skutečnost

22.10.201033830Lucie Janotová
Pokrmy, které jsou strávníkům ve školních jídelnách podávány, musí být zdravotně nezávadné. Základním předpokladem je proto dodržování nezbytných požadavků hygieny. Řada nebezpečí může být spolehlivě ovládána pouze doložitelným uplatněním postupů a principů správné výrobní a hygienické praxe (SVHP).

Zacházení nejen s rizikovými potravinami po výdeji ze skladu (2)

15.10.201041242Pavel Otoupal
Druhý díl článku o manipulaci s potravinami pojednává o tom, jak by se personál kuchyně měl chovat k potravinám nebo rozpracovaných pokrmům po fázi hrubé přípravy. Dočtete se o sanitaci, rozmrazování, čisté přípravně ovoce a zeleniny, o problematice dodržování teplot, o expedici pokrmů a dalších místech výrobního procesu, kde nedodržení zásad správné výrobní praxe by mohlo způsobit kontaminaci hotových výrobků.

Zacházení nejen s rizikovými potravinami po výdeji ze skladu (1)

8.10.201044131Pavel Otoupal
První díl článku o tom, jak zacházet s potravinami po výdeji ze skladu, se bude zabývat především hrubou přípravou potravin, masa a vajec. Zanedbáním hygienických požadavků nebo nedodržením správné praxe by zde mohla být ohrožena bezpečnost pokrmů.

Hygiena rukou ve stravování

6.10.201036660Lucie Janotová
Správné mytí a sušení rukou je jednou z nejdůležitějších povinností pracovníků v gastronomii a potravinářství. Víte, proč tomu tak je a jaké následky může mít zanedbávání této povinnosti? Přečtete si článek s mnoha užitečnými radami.

Strašák HACCPák

2.10.2010515910Ivana Lukašíková
Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se při kontrolách školního stravování zaměřila na zavedení a implementaci zásad HACCP. Podívejte se jaká jsou její kontrolní zjištění, jaké jsou nejčastější a největší nedostatky.

Praktické poznatky z dodržování správné výrobní a hygienické praxe (2)

19.5.201033875Naděžda Krausová
V druhém dílu článku o praktických poznatcích z dodržování správné výrobní a hygienické praxe v jídelnách se můžete seznámit se zkušenostmi z oblasti mytí rukou, osoušení, sanitace a desinfekce.

Praktické poznatky z dodržování správné výrobní a hygienické praxe (1)

12.5.201036200Naděžda Krausová
Pojmy jako HACCP nebo SVHP v jídelnách dobře znáte. Často mají jídelny tyto způsoby práce i dobře zavedeny, někdy však poněkud formálně. Přinášíme vám řadu praktických poznatků z kontrol, které byly zaměřeny na dodržování správné výrobní a hygienické praxe v jídelnách.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi