Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Salmonely opět udeřily. Ale marně!

20.03.201919731Pavel Otoupal
Děvčata, už jste to slyšely? V jídelně na sídlišti mají salmonelózu! – Ano, nedávné nálezy kontaminovaného masa jen prohloubily obavy pracovníků společného stravování. Co když právě u nás vznikne nákaza? Jak tomu předcházet? Je pravda, že salmonely přežijí i var a sanitaci a že existují ještě odolnější bakterie?

Mikroorganismy ve školní jídelně (2)

27.02.201919951Pavel Ludvík
Druhý díl rozhovoru s hygienikem odpovídá na konkrétní dotazy čtenářů portálu Jídelny.cz. Víte například, jak správně uchovávat pudink a zda je při jeho chlazení nutný šoker? Může vůbec školní jídelna nakupovat potraviny z farem, a pokud ano, tak za jakých podmínek?

Mikroorganismy ve školní jídelně (1)

20.02.201922180Pavel Ludvík
Jsou pouhým okem neviditelné a přesto často velmi nebezpečné. Řeč je o mikroorganismech vyskytujících se všude kolem nás. Které mikroorganismy nejvíce ohrožují strávníky ve vašich provozech a jak se tomuto nebezpečí lehce vyvarovat?

Skladování potravin v chladu

30.01.201958190Lucie Janotová
Co znamená, že se má potravina skladovat v chladu? Víte, které potraviny spolu skladovat můžete a které naopak spolu v lednici být nesmí? A za jakých podmínek skladovat otevřené výrobky? Na tyto a mnoho dalších otázek najdete odpověď v následujícím článku.

Kdy musí mít kuchařka pokrývku hlavy?

28.11.2018623212Pavel Ludvík
Kontrola z KHS udělila kuchařce u výdeje obědů pokutu 500 Kč za to, že neměla pokrývku hlavy. Měla na to právo? Kdy musí kuchařka nosit pokrývku hlavy a kdy ne? Jak má takový kus oděvu vypadat, stačí šátek, kšilt nebo čelenka? Přečtěte si rozhovor s hygieničkou, který přináší podrobnosti.

Pracovní oděv kuchařek

05.11.201864057Pavel Ludvík
Může mít kuchařka místo bílých kalhot světlé legíny a třeba tričko s motivem? Existuje předpis, kde je napsáno, na jaké konkrétní pracovní oděvy má nárok kuchařka za 1 rok? A co obuv, je někde stanovený druh obuvi pro kuchařku? Na tyto a další otázky týkající se pracovního oblečení odpovídá následující článek.

Výsledky studie výskytu mikroorganismů v provozovnách stravovacích služeb

02.07.201821230Jan Strejček
Kolektiv odborníků z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně realizoval studii s cílem vyhodnotit hygienickou kvalitu stravovacích služeb. Odebírání vzorků probíhalo i ve třech ŠJ, jejichž výsledky přináší tento příspěvek.

HACCP není jen zkratka

29.01.201860280Lucie Janotová
HACCP – zkratka, za kterou se ukrývá celý systém kritických bodů, se v praxi používá již přes 13 let. Mnohdy je však jeho smysl nesprávně pochopen. Příspěvek připomíná základní cíle systému HACCP, který, pokud je správně nastaven a dodržován, zajišťuje bezpečnost připravovaných pokrmů.

Salmonelóza – rizika a prevence nákazy

02.11.201736971Žaneta Morávková
V první polovině září došlo k nákaze salmonelózy ve školní jídelně v Královéhradeckém kraji. Zdrojem bakterií byl těstovinový salát s kuřecím masem. Přečtěte si podrobnou zprávu hygieniků a poučte se z chyb, které vedly k výrobě pokrmu poškozujícího zdraví strávníků.

Proč došlo k salmonelóze ve školní jídelně?

29.05.201738750Pavel Ludvík
V době množství zpráv o salmonelách v brazilském kuřecím mase nelze zapomenout na březnovou salmonelózu, ke které došlo ve školní jídelně v Spišském Štvrtku na Slovensku. Její původ nebyl z drůbeže. Proč k nákaze došlo? Seznamte se se stanovisky hygieniků.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi