Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Častá a závažná pochybení v dodržování zásad SHVP (1)

11.7.200940100Pavel Otoupal
HACCP, správná výrobní praxe, změny v jejich pojímání za uplynulých pět let, aktuální alimentární nákazy a kontroly z KHS - to jsou některé z bodů, kterým se věnuje první díl přednášky z konference Školní stravování 2009.

Pátý květen – Den čistých rukou

1.5.200940801Vladimíra Nejezová
Připojte se i vy ke Dni čistých rukou a využijte ho k propagaci a zviditelnění své jídelny. Sice je to den, který se připomíná především ve zdravotnických zařízeních, ale hygiena rukou je nezbytná i ve stravovacích zařízeních. Proto jistě neuškodí si ho připomenout také ve vaší školní jídelně.

Píší nám z Krajské hygienické stanice

28.11.200841466Ivana Lukašíková
Poslední týdny jsou na našem portálu ve znamení diskusí o školeních hygienického minima. Píšete maily, vzkazy, uvádíte záznamy do diskuse. Sdělení, které došlo do redakce z KHS Zlín je obsáhlejší a obsahuje mnoho užitečných informací. Přečtěte si ho.

Tři oříšky pro hygienika

14.11.2008416728Pavel Ludvík
V diskusi na portálu se objevily rozdílné pohledy na tři rizikové situace, které v jídelnách občas nastávají. Je to používání látkových ručníků, vstup cizích osob do kuchyně a přesypávání či přelévání potravin do jiných obalů. Vás všechny a zejména odborníky prosíme: vyjádřete svůj názor!

Žloutenka - aktuálně k 3.11.2008

6.11.200836110Pavel Ludvík
Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo další nové zprávy o vývoji počtu nemocných. V epidemii žloutenky došlo k obratu, počty nových případů se v uplynulém týdnu výrazně snížily. Přinášíme informace k 3.11.2008.

Školení hygienického minima na Krajských konferencích

23.10.200859405Monika Štachová
Musí kuchařka pravidelně absolvovat školení hygienického minima? Proč? K čemu je dobré? Je to někde nařízeno? Odpovědi na tyto otázky i další poznatky ze školení Hygienického minima na právě probíhajících Krajských konferencích najdete v dnešním článku.

Hygienická opatření v jídelnách mimo ohniska žloutenky

5.10.200827131Pavel Ludvík
V současné době jídelny znepokojuje vyšší počet případů žloutenky. Ty, které se ocitly v ohnisku nákazy, jsou pod přímým dohledem hygieniků. Co však jídelny, které jsou v oblastech relativního klidu? Jak ty by se měly chovat? Právě pro ně přináší článek poznatky a doporučení hygieniků.

Vliv mikroorganismů na bezpečnost potravin

24.5.200826162Marcela Mathesová
Jednou z přednášek, která vás na Krajských konferencích nejvíce zaujala, bylo vystoupení MVDr. Mathesové, v němž hovořila, jak mikroorganismy mohou ovlivňovat bezpečnost potravin. Nabízíme vám stručný záznam této podnětné přednášky.

Příprava, distribuce a rozvoz jídel v jídlonosičích

7.5.200876946Aleš Walter
Mnoho jídelen připravuje jídla pro cizí strávníky do jídlonosičů. Zejména na vesnicích je to často ekonomická nutnost. S jakými problémy se musíte vypořádat při přípravě, distribuci a rozvozu teplých jídel v jídlonosičích?

Rozmrazovanie mäsa (3)

1.4.200823000Jozef Kerekréty
Rozmrazování masa a jeho různé způsoby jsou předmětem mnoha diskusí. Jaké změny probíhají v mase při rozmrazování? Může se rozmrazovat ve vodě nebo v konvektomatu? Jaké rizika přitom hrozí? Odpovědi na tyto otázky přináší dnešní článek.

Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi