Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Praktické poznatky z dodržování správné výrobní a hygienické praxe (2)

19.5.201037425Naděžda Krausová
V druhém dílu článku o praktických poznatcích z dodržování správné výrobní a hygienické praxe v jídelnách se můžete seznámit se zkušenostmi z oblasti mytí rukou, osoušení, sanitace a desinfekce.

Praktické poznatky z dodržování správné výrobní a hygienické praxe (1)

12.5.201039810Naděžda Krausová
Pojmy jako HACCP nebo SVHP v jídelnách dobře znáte. Často mají jídelny tyto způsoby práce i dobře zavedeny, někdy však poněkud formálně. Přinášíme vám řadu praktických poznatků z kontrol, které byly zaměřeny na dodržování správné výrobní a hygienické praxe v jídelnách.

Vnitřní audit – jak na to?

5.5.201076881Naděžda Krausová
Systém HACCP mají patrně všechny jídelny zavedený a zvládnutý. Podle vašich dotazů a diskusí se ale zdá, že pravidelný vnitřní audit je v jídelnách noční můrou, že jídelny nevědí, jak na to. Požádali jsme odbornici v oblasti hygieny, aby vám poradila.

Skladování potravin ve školních jídelnách

24.3.201049520Ivana Lukašíková
Na základě výsledků kontrol provedených ve školních jídelnách bylo zjištěno, že nejčastěji opakovanou závadou bylo neodpovídající skladování potravin. V čem se nejvíce chybovalo? A jaké z toho plyne doporučení?

Gelové nehty aneb musíme mít na všechno vyhlášku?

27.1.201042008Pavel Ludvík
V diskusi portálu Jídelny.cz se opakovaně objevují určité otázky a urputně se k nim hledají legislativní odpovědi. Je ovšem sporné, jestli vždy hledat v právu je správná cesta. Nebylo by lépe využít historických zkušeností našich předků? Jedním z takových dotazů je, zda může kuchařka nosit gelové nehty.

Ještě k SHVP - bez proškolování zaměstnanců to nemusí fungovat

14.10.200953890Pavel Otoupal
Není žádným tajemstvím, že uplatňování zásad SHVP není samozřejmostí a zcela záleží na lidech. Dnešní článek si všímá poučení a proškolení zaměstnanců, na které se stále více nahlíží nikoli jako na nutné zlo, ale jako na nedílnou součást odborné kvalifikace každého pracovníka ve stravování.

Nebezpečí se mění, opatrnost zůstává

31.7.200918610Pavel Otoupal
V posledních letech došlo k větším změnám ve výskytu alimentárních nákaz. Mění se nejen počty onemocnění, ale i procentuální zastoupení jednotlivých nemocí. Více si můžete přečíst v dnešním článku.

Častá a závažná pochybení v dodržování zásad SHVP (2)

15.7.200941310Pavel Otoupal
V druhém dílu článku se věnujeme nejčastějším porušením správné výrobní a hygienické praxe. Věříme, že desítka prohřešků vás zaujme a že v ní najdete inspiraci pro další zdokonalení organizace práce ve vašem stravovacím provozu.

Častá a závažná pochybení v dodržování zásad SHVP (1)

11.7.200941450Pavel Otoupal
HACCP, správná výrobní praxe, změny v jejich pojímání za uplynulých pět let, aktuální alimentární nákazy a kontroly z KHS - to jsou některé z bodů, kterým se věnuje první díl přednášky z konference Školní stravování 2009.

Pátý květen – Den čistých rukou

1.5.200942311Vladimíra Nejezová
Připojte se i vy ke Dni čistých rukou a využijte ho k propagaci a zviditelnění své jídelny. Sice je to den, který se připomíná především ve zdravotnických zařízeních, ale hygiena rukou je nezbytná i ve stravovacích zařízeních. Proto jistě neuškodí si ho připomenout také ve vaší školní jídelně.

Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi