Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Interní audit – stálé téma k diskusi

18.11.201079590Pavel Ludvík
Jsou témata, která se na portálu Jídelny.cz objeví, čtenáři je prodebatují a pak se zase ztratí. Jsou ovšem i jiná, o nichž se diskutuje donekonečna. Zveřejníme k nim článek, téma na chvíli zmizí a za pár týdnů se objeví opět. Znovu se diskutuje a shání se k němu informace. Mezi takové patří i interní audit HACCP.

Příprava pokrmů – mýty a skutečnost

22.10.201046890Lucie Janotová
Pokrmy, které jsou strávníkům ve školních jídelnách podávány, musí být zdravotně nezávadné. Základním předpokladem je proto dodržování nezbytných požadavků hygieny. Řada nebezpečí může být spolehlivě ovládána pouze doložitelným uplatněním postupů a principů správné výrobní a hygienické praxe (SVHP).

Zacházení nejen s rizikovými potravinami po výdeji ze skladu (2)

15.10.201064792Pavel Otoupal
Druhý díl článku o manipulaci s potravinami pojednává o tom, jak by se personál kuchyně měl chovat k potravinám nebo rozpracovaných pokrmům po fázi hrubé přípravy. Dočtete se o sanitaci, rozmrazování, čisté přípravně ovoce a zeleniny, o problematice dodržování teplot, o expedici pokrmů a dalších místech výrobního procesu, kde nedodržení zásad správné výrobní praxe by mohlo způsobit kontaminaci hotových výrobků.

Zacházení nejen s rizikovými potravinami po výdeji ze skladu (1)

8.10.201097251Pavel Otoupal
První díl článku o tom, jak zacházet s potravinami po výdeji ze skladu, se bude zabývat především hrubou přípravou potravin, masa a vajec. Zanedbáním hygienických požadavků nebo nedodržením správné praxe by zde mohla být ohrožena bezpečnost pokrmů.

Hygiena rukou ve stravování

6.10.201051690Lucie Janotová
Správné mytí a sušení rukou je jednou z nejdůležitějších povinností pracovníků v gastronomii a potravinářství. Víte, proč tomu tak je a jaké následky může mít zanedbávání této povinnosti? Přečtete si článek s mnoha užitečnými radami.

Strašák HACCPák

2.10.2010628710Ivana Lukašíková
Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se při kontrolách školního stravování zaměřila na zavedení a implementaci zásad HACCP. Podívejte se jaká jsou její kontrolní zjištění, jaké jsou nejčastější a největší nedostatky.

Praktické poznatky z dodržování správné výrobní a hygienické praxe (2)

19.5.201046135Naděžda Krausová
V druhém dílu článku o praktických poznatcích z dodržování správné výrobní a hygienické praxe v jídelnách se můžete seznámit se zkušenostmi z oblasti mytí rukou, osoušení, sanitace a desinfekce.

Praktické poznatky z dodržování správné výrobní a hygienické praxe (1)

12.5.201050500Naděžda Krausová
Pojmy jako HACCP nebo SVHP v jídelnách dobře znáte. Často mají jídelny tyto způsoby práce i dobře zavedeny, někdy však poněkud formálně. Přinášíme vám řadu praktických poznatků z kontrol, které byly zaměřeny na dodržování správné výrobní a hygienické praxe v jídelnách.

Vnitřní audit – jak na to?

5.5.201091361Naděžda Krausová
Systém HACCP mají patrně všechny jídelny zavedený a zvládnutý. Podle vašich dotazů a diskusí se ale zdá, že pravidelný vnitřní audit je v jídelnách noční můrou, že jídelny nevědí, jak na to. Požádali jsme odbornici v oblasti hygieny, aby vám poradila.

Skladování potravin ve školních jídelnách

24.3.201062050Ivana Lukašíková
Na základě výsledků kontrol provedených ve školních jídelnách bylo zjištěno, že nejčastěji opakovanou závadou bylo neodpovídající skladování potravin. V čem se nejvíce chybovalo? A jaké z toho plyne doporučení?
Předchozí stránkaO 10 stran zpět1 ... 3456789 ... 16O 10 stran vpředNásledující stránka
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi